piątek, kwietnia 07, 2017

Zakwas na żurek

zurek-slaski

Polskie zupy


Rodzaje zup takie jak: krem z brokułów, zupa fasolowa, zupa rybna, zupa grochowa, zupa z dyni, zupa meksykańska, zupa tajska, zupa cebulowa, zupa z soczewicy, zupa kalafiorowa, zupa krem z cukinii, zupa buraczkowa, zupa cebulowa, zupa gulaszowa, zupa serowa, zupa jarzynowa, zupa pieczarkowa, krem z batatów, zupa z mięsem mielonym, zupa szparagowa krem, botwina, zupa z kurczakiem, zupa szpinakowa, krem z kukurydzy, zupa koperkowa, zupa neapolitańska, krem z pomidorów i wiele innych to doskonałe zupy na obiad. Zupy te jednak nie nadają się na na dania wielkanocne na ciepło.

Żurek Śląski


Żurek świąteczny to wielkanocny pewniak, to pyszna zupa, która zawsze króluje na naszym stole. Jak dla mnie święta wielkanocne bez żurku są jak rower bez kół. Tradycyjne zupy to świąteczne podstawy naszej kuchni.
Najlepszy żurek wielkanocny to żurek na zakwasie. Przygotujmy zatem zaczyn, czyli zakwas żytni, który będzie jego bazą. Ta prosta czynność sprawi, że podczas świąt będziecie wychwalane pod same chmury. Do przygotowania zakwasu posłużyła mi mąka do żurku , czyli mąka żytnia.
Zawsze możesz przygotować żurek winiary, ale po co, skoro przepis na zakwas do żurku jest tak prosty?

Jak zrobić zakwas na żurek?

Zakwas na żurek - składniki:

  • 5 łyżek mąki - mąka żytnia typ 720 
  • 600 ml przegotowanej, ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Żurek wielkanocny przepis:

Zakwas na żurek - wykonanie:


Jak zrobić zakwas? Zaczynamy od tego, że ząbki czosnku kroimy na połówki.
Do szklanego słoika wsypujemy mąkę żytnią i zalewamy ją przegotowaną odstaną wodą. Dokładnie mieszamy zakwas.
Do słoika dodajemy pokrojony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie całość mieszamy.
Słoika nie zakręcamy pokrywką, górę przykrywamy jedynie gazą.
Zakwas na żurek należy przemieszać codziennie. Po kilku dniach zakwas jest gotowy, oznajmi nam to swoim kwaśnym zapachem.

Po 4 dniach, zakwas do żurku prezentuje się tak:

zurek wielkanocny


Jak pachnie gotowy zakwas na żurek. Zakwas do żurku ma cudowny zapach, lekko kwaśny i czosnkowy.

Jak ugotować żurek? Jak zrobić żurek?

Z czym podać żurek?


Żurek z ziemniakami i gotowanym jajkiem to moja ulubiona wersja na żurek staropolski. Żurek na kiełbasie oczywiście. Zupa z kiełbasą obowiązkowo. Czasami Jest to też u mnie zupa na wędzonych żeberkach, ale mimo wszystko zawsze pływa w niej biała kiełbasa.

Żurek w chlebie to też cudowna propozycja podania tej pysznej świątecznej zupy.

Inny pomysł na zupę na wielkanoc: zupa chrzanowa lub barszcz biały.

2 komentarze:

  1. Woda ciepła czy przestudzona?gdzie mozna kupić tą mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Woda w temperaturze pokojowej. Mąkę kupisz w sklepie stacjonarnym lub w internecie :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger