Pyszny, sycący gulasz z soczewicy wzbogacony o Kiełbaski wiedeńskie od Maestro Henryk Kania. Bardzo pomidorowy, gęsty i aromatyczny. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają.
Uwielbiam dania jednogarnkowe, bo później jest mniej "zabawy" przy sprzątaniu, tak sobie myślę, że i Ty lubisz takie potrawy, które robią się praktycznie same. Więc, jeżeli macie wolną godzinkę, wypróbujcie to danie. Nie wierzysz, że wystarczy godzina? Spróbuj.
Potrzebujemy:
- 2 cebule
- 3 łyżki czerwonego oleju palmowego
- 2 marchewki
- 500 ml soku pomidorowego
- 340 g przecieru pomidorowego
- 150 ml wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki ryżu/ 1 torebka ryżu
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1 opakowanie Kiełbasek wiedeńskich od Maestro Henryk Kania
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Nie obawiajcie się, to nie jest ten niezdrowy olej palmowy :)
Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli, smażymy jeszcze około 2 minuty.
Następnie dodajemy do cebuli i marchewki wodę, wypłukaną soczewicę i ryż. Mieszamy, dodajemy przyprawy i przykrywamy pokrywką. Dusimy do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać.
Kiełbaski wiedeńskie kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do gulaszu razem z przecierem i sokiem pomidorowym. Dusimy razem około 5 minut.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego