piątek, kwietnia 07, 2017

Gulasz z soczewicy z kiełbaskami

Pyszny, sycący gulasz z soczewicy wzbogacony o Kiełbaski wiedeńskie od Maestro Henryk Kania. Bardzo pomidorowy, gęsty i aromatyczny. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają.
Uwielbiam dania jednogarnkowe, bo później jest mniej "zabawy" przy sprzątaniu, tak sobie myślę, że i Ty lubisz takie potrawy, które robią się praktycznie same. Więc, jeżeli macie wolną godzinkę, wypróbujcie to danie. Nie wierzysz, że wystarczy godzina? Spróbuj.


Potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 3 łyżki czerwonego oleju palmowego
  • 2 marchewki
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 340 g przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki ryżu/ 1 torebka ryżu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie Kiełbasek wiedeńskich od Maestro Henryk Kania
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Nie obawiajcie się, to nie jest ten niezdrowy olej palmowy :)
Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli, smażymy jeszcze około 2 minuty.
Następnie dodajemy do cebuli i marchewki wodę, wypłukaną soczewicę i ryż. Mieszamy, dodajemy przyprawy i przykrywamy pokrywką. Dusimy do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać.
Kiełbaski wiedeńskie kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do gulaszu razem z przecierem i sokiem pomidorowym. Dusimy razem około 5 minut. 
Podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger