Przepyszne, bezmięsne i jak na jaja przystało - wielkanocne danie. Kotleciki są puszyste, naturalnie żółciutkie, smaczne i delikatne. Ich panierkę wzbogaca smak Przyprawy uniwersalnej Dietta od e-condimenta. Takie kotleciki bardzo dobrze smakują z Mixem kasz z dynią od e-condimenta, który dodatkowo wzmocniłam smakiem tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Ja kaszy w ogóle nie soliłam, zazwyczaj tak po prostu robię, ponieważ mi tak smakuje, powoli odzwyczajam się od soli i muszę przyznać, że bez niej wszystko smakuje na prawdę bajecznie. Mix kaszy jęczmiennej z jaglaną dodatkowo wzbogacony o pestki dyni jest rewelacyjny. Ten smak, chrupkość, coś wspaniałego. :)
Potrzebujemy:
- 7 jaj ugotowanych na twardo
- 2 surowe jaja
- 5 łyżek kaszy manny
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 10 marynowanych cebulek
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- 1 łyżeczka Przyprawy uniwersalnej Dietta od e-condimenta
- 1 opakowanie Mix kasz z dynią od e-condimenta
- olej z pestek dyni
Jaja rozdrabniamy gniotąc je widelcem. Dodajemy do nich surowe jaja.
Cebulki i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jaj. Do masy dosypujemy również kaszę mannę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut, aby kasza napęczniała i wchłonęła płyn.
W talerzu mieszamy mąkę pszenną z przyprawą uniwersalną Dietta.
Łyżką stołową nakładamy masę jajeczną do mąki z przyprawą i delikatnie formujemy kotleciki.
Smażymy na patelni z obydwu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kaszę gotujemy wg wskazówek producenta i podajemy skropioną olejem z pestek dyni.
Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń