środa, kwietnia 05, 2017

Wiśniowe fit batony

Zdrowe przekąski bez zbędnych polepszaczy i ulepszaczy bez większych problemów możecie przygotować w domowym zaciszu. Jest przy tym na prawdę niewiele pracy, a satysfakcja będzie gwarantowana. Możecie dowolnie kombinować ze składnikami. Jeżeli tylko masa będzie się dobrze kleić, każda kombinacja jest możliwa. Nasze domowe słodkości fit oczywiście dobrze jest posłodzić czymś zdrowszym niż cukier. Ja dzisiejsze batoniki posłodziłam syropem ryżowym brązowym od ZDROWYmarket24. 


Potrzebujemy:
  • 150 g suszonych wiśni
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 150 g orzechów laskowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu ryżowego brązowego od ZDROWYmarket24
  • 200 g płatków jęczmiennych
  • 20 g łuskanego sezamu
Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, następnie usuwamy z nich łuski.
Wiśnie, daktyle, obrane orzechy laskowe i wiórki kokosowe blendujemy.
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy go wraz z syropem ryżowym do zblendowanej masy. Wsypujemy również płatki jęczmienne i mieszamy.
Jeżeli uznamy, że masa nie klei się zbyt dobrze dodajemy nieco więcej roztopionego oleju kokosowego.
Na suchej patelni podprażamy sezam i dodajemy do naszej batonowej masy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przekładamy naszą masę i dobrze dociskamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc, po czym kroimy w batoniki.


1 komentarz:

  1. Orzechy, płatki, syrop ryżowy... Jak dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger