środa, kwietnia 26, 2017

Kurczak w pomidorowym pesto

Pyszny, pachnący kurczak w pomidorowym pesto. Pesto, które jest niezwykle kremowe i delikatne. Marynata do kurczaka jest bardzo prosta i nawet laik kuchenny poradzi sobie z jej przygotowaniem. Dlatego wszyscy kurczaka i pesto w dłoń i do piekarników! Szczególnie, że przy złej pogodzie może się Wam przydać przepis podczas zbliżającej się majówki. Ja po cichu liczę na to, że jednak pogoda będzie dobra i majówkę spędzimy przy smacznym grillu. Co nie oznacza. że takiej marynaty nie możecie użyć do grilla, wręcz przeciwnie, będzie idealna! :)


Potrzebujemy:


Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Pesto wyjmujemy ze słoiczka i doprawiamy, następnie smarujemy nim kurczaka i odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Po 4 godzinach wkładamy naszego kurczaka do naczynia żaroodpornego/rondla/ itd. byleby naczynie nadawało się do piekarnika i miało pokrywkę.
Do naczynia dolewamy również nieco wody, abyśmy mieli pewność, że się nie przypali i będzie soczysty.
Kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem około 1 h.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger