wtorek, kwietnia 25, 2017

Makaron ryżowy z grzybami mun

Przypomniały mi się studenckie czasy, kiedy to podjadałyśmy z siostrą takie smakołyki pt. makaron ryżowy, soba, somen.. To były czasy ;) Tak na prawdę smakują fenomenalnie nawet jedynie z sosem sojowym i nic, zupełnie nic już do nich nie potrzeba, co oczywiście nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie danie urozmaicić, na przykład suszonymi grzybami MUN.


Potrzebujemy:

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 15-20 minut. Po czym gotujemy je w tej samej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy. Pozostałości ogonków odkrawamy i resztę siekamy.

Pierś kurczaka kroimy w paski w poprzek włókien. Jeżeli paski są zbyt długie, możemy je przekroić.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, a także liść kafiru i trawę cytrynową. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. 

Pierś doprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozrabiamy mąkę i dolewamy ją do mięsa. Zaciągamy sos.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem z odrobiną soli na około 3 minuty, po czym go odcedzamy.

Na talerz wykładamy porcję makaronu ryżowego, polewamy ją mięsnym sosem, posypujemy grzybami mun i drobno posiekanym szczypiorkiem. Enjoy! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger