wtorek, kwietnia 11, 2017

Kurczak w sosie włoskim z mozzarellą

Dobrze skomponowany obiad to zadowolony brzuszek. Ten obiad przygotujecie w kilka chwil. Nie jest wymagający, a muszę przyznać, że dość wykwintny. Zwykle pierś przygotowujemy w formie kotletów. Pozbądź się rutyny i wypróbuj mój przepis!
Czy wiesz, że zjadając kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą i Ryżem naturalnym paraboiled + quinoa biała od Sonko dostarczasz swojemu organizmowi:
  • cynku
  • fosforu
  • magnezu
  • Wit C
  • Wit E
  • Wit K
  • Wit PP

Potrzebujemy:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 laska kabanosa
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 opakowanie Ryżu naturalnego paraboiled + quinoa biała od Sonko
Pierś kroimy w poprzek włókien na 6 części.
Oprószamy je solą i pieprzem.
Kabanosa kroimy w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju rzepakowego i na dużym ogniu podsmażamy kabanosa, następnie wykładamy na patelnię kurczaka i obsmażamy z obydwu stron.
Dolewamy naszą puszkę pomidorów i szpatułką "pomagamy" pomidorom się rozpaść.
Dosypujemy oregano, paprykę, sól i pieprz i dusimy pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Gdyby na patelni znajdowało się jeszcze zbyt dużo soku pomidorowego, odkryjcie patelnię i pozwólcie mu odparować. W międzyczasie często obracamy mięso.
Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na mięsie, kiedy nasz sos pomidorowy jest już gotowy.
Gotujemy do momentu aż ser się roztopi.
Ryż z quinoa gotujemy wg wskazówek producenta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger