Dobrze skomponowany obiad to zadowolony brzuszek. Ten obiad przygotujecie w kilka chwil. Nie jest wymagający, a muszę przyznać, że dość wykwintny. Zwykle pierś przygotowujemy w formie kotletów. Pozbądź się rutyny i wypróbuj mój przepis!
Czy wiesz, że zjadając kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą i Ryżem naturalnym paraboiled + quinoa biała od Sonko dostarczasz swojemu organizmowi:
- cynku
- fosforu
- magnezu
- Wit C
- Wit E
- Wit K
- Wit PP
Potrzebujemy:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 laska kabanosa
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- 1 opakowanie Ryżu naturalnego paraboiled + quinoa biała od Sonko
Pierś kroimy w poprzek włókien na 6 części.
Oprószamy je solą i pieprzem.
Kabanosa kroimy w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju rzepakowego i na dużym ogniu podsmażamy kabanosa, następnie wykładamy na patelnię kurczaka i obsmażamy z obydwu stron.
Dolewamy naszą puszkę pomidorów i szpatułką "pomagamy" pomidorom się rozpaść.
Dosypujemy oregano, paprykę, sól i pieprz i dusimy pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Gdyby na patelni znajdowało się jeszcze zbyt dużo soku pomidorowego, odkryjcie patelnię i pozwólcie mu odparować. W międzyczasie często obracamy mięso.
Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na mięsie, kiedy nasz sos pomidorowy jest już gotowy.
Gotujemy do momentu aż ser się roztopi.
Ryż z quinoa gotujemy wg wskazówek producenta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego