środa, kwietnia 12, 2017

Żurek wielkanocny

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej zupy, bez białej kiełbasy. Tak na marginesie, uwielbiam tę zupę i  kiedy wcześniej przygotowałam zakwas, żeby Wam go pokazać, nie mogłam się oprzeć i żurek zjedliśmy już wczoraj, oczywiście w niedzielę będzie powtórka z rozrywki, na pewno :)
My żurek jemy z utłuczonymi ziemniakami i obowiązkowo, jak prawie każdy, z jajami na twardo.
Żurek na samodzielnie przygotowanym zakwasie jest najlepszy na świecie! W poście przypominam również przepis na jego przygotowanie :))


Potrzebujemy:

  • 500 g białej kiełbasy
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 2 litry wody
  • 500 ml zakwasu z mąki żurkowej 
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • ugotowane na twardo jajka
  • ugotowane i utłuczone ziemniaki
Białą kiełbasę wraz z pokrojonym w kosteczkę boczkiem, czosnkiem solą, ziarenkami pieprzu i kulkami ziela angielskiego, a także liściem laurowym wstawiamy do gotowania. Kiełbasę parzymy tak na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Z zakwasu wyjmujemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, jak jakieś nam niechcący zostaną, to nic, wszystko jest do przeżycia :D
Do garnka dolewamy nasz zakwas i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
Dodajemy chrzan i majeranek i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i jajkami na twardo.


Przypominam jeszcze przepis na zakwas, który możecie jeszcze dzisiaj wykonać i powinien się udać.

Potrzebujemy:
  • 5 łyżek mąki żurkowej Radix - bis
  • 600 ml przegotowanej, ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Ząbki czosnku kroimy na połówki.
Do szklanego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy ją wodą. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie mieszamy.
Słoika nie zakręcamy pokrywką, górę przykrywamy jedynie gazą.
Zakwas należy przemieszać codziennie. Po kilku dniach jest gotowy, oznajmi nam to swoim kwaśnym zapachem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger