środa, kwietnia 19, 2017

Tagliatelle molto bene

Nie będzie to oryginalne tagliatelle molto bene, jednak takie lubię najbardziej. Oliwę kocham, ale oliwek niestety nie, dlatego tutaj ich nie znajdziecie ;)
Tagliatelle to po włosku makaron typu wstążki i takich dziś użyjemy. W wolnym tłumaczeniu tagliatelle molto bene to bardzo dobry makaron wstążki :)


Potrzebujemy:
  • 1/2 opakowania makaronu czterojajecznego wstążka z kurkumą od Ek - Mak Makarony Babuni
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej plus 1 do dekoracji, możecie użyć dowolnej szynki jaka macie w domu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 świeży pomidor 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • garść rukoli 
  • 2 łyżeczki masła klarowanego 
  • 2 łyżeczki mąki pszennej 
  • 200 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy do niego mąkę i rozprowadzamy ją, chwilę przesmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dolewamy mleko i energicznie mieszamy. Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gorący makaron mieszamy z sosem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na nią wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę szynkę i pomidory suszone pokrojone w paseczki. Chwilę podsmażamy.
Na patelnię wrzucamy makaron z sosem.
Wyłączamy źródło ciepła i dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego pomidora i rukolę.
Podajemy od razu przybrane szynką parmeńską.


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger