Nie będzie to oryginalne tagliatelle molto bene, jednak takie lubię najbardziej. Oliwę kocham, ale oliwek niestety nie, dlatego tutaj ich nie znajdziecie ;)
Tagliatelle to po włosku makaron typu wstążki i takich dziś użyjemy. W wolnym tłumaczeniu tagliatelle molto bene to bardzo dobry makaron wstążki :)
Potrzebujemy:
- 1/2 opakowania makaronu czterojajecznego wstążka z kurkumą od Ek - Mak Makarony Babuni
- 5 plastrów szynki parmeńskiej plus 1 do dekoracji, możecie użyć dowolnej szynki jaka macie w domu
- 5 suszonych pomidorów
- 1 świeży pomidor
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść rukoli
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy do niego mąkę i rozprowadzamy ją, chwilę przesmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dolewamy mleko i energicznie mieszamy. Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gorący makaron mieszamy z sosem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na nią wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę szynkę i pomidory suszone pokrojone w paseczki. Chwilę podsmażamy.
Na patelnię wrzucamy makaron z sosem.
Wyłączamy źródło ciepła i dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego pomidora i rukolę.
Podajemy od razu przybrane szynką parmeńską.
Uwielbiam ten makaron! Prosty w przygotowaniu i smaczny:)
OdpowiedzUsuń