poniedziałek, sierpnia 07, 2017

Budyń jaglany z melisą i jagodami

Z powodzeniem może zastąpić klasyczny budyń. Jego kremowa konsystencja na prawdę sprawia, że można nabrać nie jednego anty kaszowca. ;) Dodatek melisy sprawi, że budyń nabierze lekkiego orzeźwienia. Owoce dopełniają całości. Jedzcie na zdrowie! :)


Potrzebujemy:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 
  • 2-3 łyżki miodu
  • 5 listków melisy, u mnie Baziółka 
  • jagody w syropie
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą, następnie zimną wodą, aż przestaną wypływać z niej saponiny. 

Zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całego płynu. 

Ugotowaną kaszę lekko studzimy i blendujemy razem z miodem i listkami melisy. Blendowanie potrwa dłuższą chwilę, ponieważ w tym przepisie chcemy uzyskać kremowy budyń bez wyczuwalnych grudek kaszy. 

Gotowy budyń przelewamy do pucharków. Na wierzch wykładamy jagody w syropie lub inne ulubione owoce.


2 komentarze:

  1. U mnie wczoraj podobny budyń, ale w wersji czekoladowej. Ale tą też chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger