Z powodzeniem może zastąpić klasyczny budyń. Jego kremowa konsystencja na prawdę sprawia, że można nabrać nie jednego anty kaszowca. ;) Dodatek melisy sprawi, że budyń nabierze lekkiego orzeźwienia. Owoce dopełniają całości. Jedzcie na zdrowie! :)
Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki miodu
- 5 listków melisy, u mnie Baziółka
- jagody w syropie
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą, następnie zimną wodą, aż przestaną wypływać z niej saponiny.
Zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całego płynu.
Ugotowaną kaszę lekko studzimy i blendujemy razem z miodem i listkami melisy. Blendowanie potrwa dłuższą chwilę, ponieważ w tym przepisie chcemy uzyskać kremowy budyń bez wyczuwalnych grudek kaszy.
Gotowy budyń przelewamy do pucharków. Na wierzch wykładamy jagody w syropie lub inne ulubione owoce.
U mnie wczoraj podobny budyń, ale w wersji czekoladowej. Ale tą też chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser :)
OdpowiedzUsuń