Fasolka szparagowa jest bardzo zdrowym warzywem i jeżeli tylko macie do niej dostęp i choć trochę ją lubicie - warto pokombinować, dlatego że z jednego warzywa możemy uzyskać ferie smaków. Tradycyjnie podaje się ją z zarumienioną bułką tartą, ale dziś mam dla Was coś co powala na kolana i jest świetnym dodatkiem do obiadu. Ba! Może nawet stanowić jego całość. Do przygotowania tego dania użyłam różnych gatunków fasolki szparagowej, a także przepysznych kabanosów z Masarni Urbanowscy z krótkim składem.
Potrzebujemy:
Fasolkę myję i odcinam końcówki. Następnie gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzam, studzę i kroję na 2 cm kawałeczki.
Kabanosy kroję w plasterki i obsmażam lekko na klarowanym maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Do przesmażonego kabanosa dodaję fasolkę pokrojoną w paseczki i posiekany koper, całość duszę ze sobą pod przykryciem około 3 minuty, aby całość miała taką samą temperaturę. Doprawiamy solą i pieprzem.
My taką fasolkę zjedliśmy z kaszą jaglaną i mizerią. :)
Fasolka szparagowa z kabanosem |
Potrzebujemy:
- 3 garści fasolki szparagowej
- 2 laski kabanosa wieprzowego, u mnie Masarnia Urbanowscy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 gałązki kopru
- sól, pieprz
Fasolkę myję i odcinam końcówki. Następnie gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzam, studzę i kroję na 2 cm kawałeczki.
Kabanosy kroję w plasterki i obsmażam lekko na klarowanym maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Do przesmażonego kabanosa dodaję fasolkę pokrojoną w paseczki i posiekany koper, całość duszę ze sobą pod przykryciem około 3 minuty, aby całość miała taką samą temperaturę. Doprawiamy solą i pieprzem.
My taką fasolkę zjedliśmy z kaszą jaglaną i mizerią. :)
Kabanosy Urbanowscy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego