wtorek, października 10, 2017

Kotlety pożarskie i niebiańskie pieczarkowe risotto

Risotto z doskonałym ryżem, z dużą ilością pieczarek i tylko i wyłącznie z naturalnymi przyprawami. Taką gotową mieszankę możecie przygotować w domu, aby cieszyć się risottem jak z najlepszej restauracji. 
Do risotta proponuję delikatne kotlety pożarskie.


Potrzebujemy:
  • Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill + składniki potrzebne do risotto (oliwa, wywar, parmezan, masło, sól, pieprz)
  • podwójna pierś z kurczaka wraz ze skórą
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia
Risotto przygotowujemy wg wskazówek producenta, da nam to gwarancję przygotowania najpyszniejszego risotto z pieczarkami.

W międzyczasie pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę.
Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. 

Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Smażymy do momentu, aż kotleciki się zezłocą z obydwu stron. Mięso z piersi kurczaka nie wymaga długiego czasu obróbki termicznej.

Wskazówka:

Żeby kotlety łatwiej się formowały i mięso nie lepiło do dłoni, można przed każdym kotlecikiem zamaczać ręce w czystej wodzie.

2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger