Pyszna i zdrowa, totalnie na tę porę roku - kiszona kapusta, która zawiera ogrom witaminy C, tak bardzo potrzebnej nam właśnie teraz. W połączeniu z białą kiełbasą tworzą fantastyczne w smaku danie, trochę a'la bigos, trochę jak zasmażana kiszona kapusta. Wypróbujcie! :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania
- 800 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
Kiszoną kapustę odciskamy z soku, lekko siekamy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody (około2/3 szklanki) i gotujemy przez około 15 - 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Kiełbasy nacinamy jak na grilla i wkładamy również na patelnię. Całość podsmażamy do czasu, aż cebulka się lekko zarumieni. Z patelni zdejmujemy kiełbasę i odkładamy ją na bok.
Kapustę odcedzamy na durszlaku, nie musi być mocno odciśnięta.
Do usmażonej cebulki dodajemy ugotowaną kapustę, masło, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy razem około 15 minut.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze razem około 5 minut z kiełbaskami ułożonymi na wierzchu.
Pyszna propozycja :)Bardzo lubię takie dania
OdpowiedzUsuń