czwartek, listopada 02, 2017

Biała kiełbasa w kiszonej kapuście

Pyszna i zdrowa, totalnie na tę porę roku - kiszona kapusta, która zawiera ogrom witaminy C, tak bardzo potrzebnej nam właśnie teraz. W połączeniu z białą kiełbasą tworzą fantastyczne w smaku danie, trochę a'la bigos, trochę jak zasmażana kiszona kapusta. Wypróbujcie! :)


Potrzebujemy:

Kiszoną kapustę odciskamy z soku, lekko siekamy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody (około2/3 szklanki) i gotujemy przez około 15 - 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Kiełbasy nacinamy jak na grilla i wkładamy również na patelnię. Całość podsmażamy do czasu, aż cebulka się lekko zarumieni. Z patelni zdejmujemy kiełbasę i odkładamy ją na bok.

Kapustę odcedzamy na durszlaku, nie musi być mocno odciśnięta.

Do usmażonej cebulki dodajemy ugotowaną kapustę, masło, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy razem około 15 minut. 
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze razem około 5 minut z kiełbaskami ułożonymi na wierzchu.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger