Czekoladowe brownie i jagody są niesamowicie smaczną parą. Stosowałam te połączenie dopiero pierwszy raz, ale napewno nie ostatni, bo owocowy wierzch lekko ciągnącego się ciasta jest dla mnie idealny.
Potrzebujemy:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 135 g mąki pszennej
- 1 słoiczek jagód leśnych w syropie Fungopol
Jagody odsączamy z syropu.
W rondelku podgrzewamy masło z dwiema tabliczkami czekolady, tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady.
W misce ubić jajka z cukrem, dodać roztopiona czekoladę z masłem i mąkę. Całość dobrze wymieszać. Na koniec wmieszać połamaną na małe kawałeczki czekoladę.
Brownie wylać na blaszke o wymiarach 22x22 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę wkładamy nasze jagody odsączone z syropu.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Czekolada... jagody... nic tylko jeść i jeść :) Cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam