Drożdżowe nie zawsze musi okazać się czasochłonnym wypiekiem. Chcę Wam podać przepis na ciasto, które wymaga jednokrotnego wyrastania, później już tylko wystarczy zawinąć parówki w ciasto, poukładać je w naczyniu i zapiec. Pyszna przekąska gotowa!
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 350 g mąki typ 00
- 180 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 3 opakowania parówek z szynki Maestro Henryk Kania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Mieszankę tę odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie potrwa około 8 minut.
Ciasto odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie nieco urośnie, a gluten zacznie robić swoje ;)
Następnie ciasto wykładamy na blat, możemy je nieco oprószyć mąką. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy długie pasy na szerokość parówki. Każdą z parówek zawijamy w kawałek ciasta i odcinamy nadmiar. Parówka musi być zawinięta w 1 warstwę ciasta.
Kiedy każdą z parówek mamy już owiniętą ciastem kroimy je na 3 równie części.
Okrągłe naczynie smarujemy tłuszczem i układamy nasze parówki, zaczynając od brzegów. Naczynie nie może mieć średnicy większej niż 24 cm.
Parówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 25-30 minut. Podajemy z ulubionym sosem.
czy mogę uzyc drozdzy w proszku?
OdpowiedzUsuń