poniedziałek, listopada 20, 2017

Bułeczki z żółtym serem

Bułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam!


Potrzebujemy:


*Water roux:


Najpierw przygotowujemy water roux.
W rondelku mieszamy zimną wodę z mąką pszenną chlebową i całość podgrzewamy do momentu aż zacznie gęstnieć jak budyń.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy nasze water roux osiągnie temperaturę pokojową zabieramy się za wyrabianie ciasta.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut.

W misce łączymy obydwie mąki z solą. Dodajemy roztopiony olej kokosowy, 75 g water roux, jajko, oraz rozpuszczone w mleku drożdże.

Wyrabiamy ciasto, potrwa to około 10 minut.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Odległości między bułeczkami powinny być znaczne, ponieważ te jeszcze urosną i mogą sobie nawzajem przeszkadzać. 

Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 h.

W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce oraz przygotowujemy sobie płyn do posmarowania bułeczek. 1 jajko mieszamy z 1 łyżką mleka. Pomocny będzie Wam pędzel, ja używam silikonowego.

Po czasie wyrastania bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy słodką papryką i obficie żółtym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger