Bułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam!
Potrzebujemy:
- 195 g mąki pszennej chlebowej Radix-Bis
- 90 g mąki pszennej
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli himalajskiej Radix-Bis
- 1 jajko + jajko do posmarowania
- 65 g mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania
- 75 g water roux*
- 45 g oleju kokosowego Radix-Bis
- papryka słodka w proszku
- żółty ser
*Water roux:
- 50 g mąki pszennej chlebowej Radix-Bis
- 250 ml zimnej wody
Najpierw przygotowujemy water roux.
W rondelku mieszamy zimną wodę z mąką pszenną chlebową i całość podgrzewamy do momentu aż zacznie gęstnieć jak budyń.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy nasze water roux osiągnie temperaturę pokojową zabieramy się za wyrabianie ciasta.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut.
W misce łączymy obydwie mąki z solą. Dodajemy roztopiony olej kokosowy, 75 g water roux, jajko, oraz rozpuszczone w mleku drożdże.
Wyrabiamy ciasto, potrwa to około 10 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Odległości między bułeczkami powinny być znaczne, ponieważ te jeszcze urosną i mogą sobie nawzajem przeszkadzać.
Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 h.
W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce oraz przygotowujemy sobie płyn do posmarowania bułeczek. 1 jajko mieszamy z 1 łyżką mleka. Pomocny będzie Wam pędzel, ja używam silikonowego.
Po czasie wyrastania bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy słodką papryką i obficie żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego