poniedziałek, listopada 20, 2017

Najprostszy sos z karkówki

Rozgrzewające danie na jesienne chłody. Bardzo prosty i pyszny sos, który pasuje do wszystkiego: do makaronu, ryżu, ziemniaków, klusek. Ja podałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca struktura idealnie z nim współgrała.


Potrzebujemy:
  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • woda (W zależności od tego jakie macie mięso, będzie jej potrzeba mniej lub więcej. Na koniec ma być tyle sosu, żeby mięso lekko wystawało nad jego powierzchnię)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie spaghetti, u mnie Lubella
Karkówkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Z karkówki wytopi się dość sporo tłuszczu, dlatego nie dodajemy jeszcze dodatkowego.

Po obsmażeniu mięsa, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy, często mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

Podlewamy nieco wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość pod przykryciem do miękkości. Zaglądajcie co jakiś czas, bo być może będzie trzeba ponownie podlać mięso odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. 

Czas w jakim będziemy dusić karkówkę do miękkości spowoduje również, że cebula i czosnek się rozgotują, nie będzie po nich śladu. Pozostanie smak.

Kiedy mięso jest już miękkie, dolewamy nieco więcej wody, którą podbijamy mąką (2 łyżeczki mąki mieszamy z odrobiną wody i dolewamy do gotującego się płynu. W razie konieczności ponownie doprawiamy. 

Podajemy na przykład z makaronem spaghetti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger