niedziela, listopada 19, 2017

Kruche ciasteczka do wzorków

Gwarancją sukcesu tych ciasteczek będzie trzymanie się przepisu. Jest on bardzo prosty i nie ma co fantazjować, a wzorki czy to z wałka, czy foremek wyjdzie na 100% :) Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne.


Potrzebujemy:
  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru (to ważne, żeby był to puder)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
  • 1 fiolka aromatu waniliowego, u mnie Emix
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olejek, jajko, a także pokrojone w kostkę zimne masło.

Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po czasie chłodzenia kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka wykrawaczami z wzorkami.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy około 15 minut przed włożeniem ich do gorącego piekarnika na 8-9 minut do 180 stopni C. Wyjmujemy kiedy zaczną się rumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger