Gwarancją sukcesu tych ciasteczek będzie trzymanie się przepisu. Jest on bardzo prosty i nie ma co fantazjować, a wzorki czy to z wałka, czy foremek wyjdzie na 100% :) Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne.
Potrzebujemy:
- 400 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru (to ważne, żeby był to puder)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- 1 fiolka aromatu waniliowego, u mnie Emix
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olejek, jajko, a także pokrojone w kostkę zimne masło.
Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po czasie chłodzenia kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka wykrawaczami z wzorkami.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy około 15 minut przed włożeniem ich do gorącego piekarnika na 8-9 minut do 180 stopni C. Wyjmujemy kiedy zaczną się rumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego