czwartek, listopada 16, 2017

Fit monte

Nie oszukujmy się, smak nie jest identyczny, ale bardzo zbliżony. Najważniejsze, że ten deser jest zdrowy i smaczny. Im dłużej będziecie blendować masę, tym konsystencja będzie bardziej kremowa. Oprócz smaku kremowość ma tutaj ogromne znaczenie, więc warto spędzić nad tym deserem kilka minut dłużej. Od razu przyznaję się, że nie pomyliłam kolorów mas, po prostu bardziej lubię tę jasną, a tak wydaje mi się, że lepiej się prezentuje. :)

monte z kaszy jaglanej


Potrzebujemy:
  • 1/2 szklanki prażonej kaszy jaglanej Sonko
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 70 g erytrolu lub innego słodziwa
  • 150 g masła z prażonych orzechów laskowych lub 150 g orzechów laskowych
  • 350 g mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przepłukujemy dobrze pod bieżącą wodą.
Zalewamy wrzątkiem, dosypujemy sól i słodziwo i gotujemy dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu.

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, a jeśli takowego nie macie wystarczy uprażyć orzechy laskowe w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach, zdjąć z nich gorzką skórkę i zblendować w mleku. 

Do mleka z masłem orzechowym dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i blendujemy do momentu aż uznamy, że masa jest odpowiednio kremowa.

Gotową masę dzielimy na 2 części, jeżeli tak jak ja wolicie jasną część, rozdzielcie Waszą masę na 1/3 i 2/3. Do 1/3 kremu dodajcie 2 łyżki kakao i ponownie zblendujcie.

Do pucharków nakładamy krem biały, a na niego delikatnie kakaowy. Odstawiamy do wystygnięcia.

2 komentarze:

  1. W dzieciństwie bardzo lubiłam Monte, ale jak zobaczyłam skład to się przeraziłam. Muszę wypróbować Twój przepis, bo deser wygląda fenomenalnie :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kiedy mleko podaje się w gramach?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger