czwartek, grudnia 14, 2017

Bliny z łososiem



Bliny gryczane



Bliny to bardzo wdzięczne placki drożdżowe z mąki gryczanej, które mimo swej prostoty są dla mnie wykwintnym daniem, jak z restauracji Amaro. ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym kupiła gotową mąkę gryczaną. Wydaje mi się bardziej ekonomicznym i mniej miejscochłonnym posiadanie kaszy gryczanej, którą zawsze mogę zmielić na mąkę. W odwrotnym przypadku z mąki nie udałoby mi się zrobić kaszy, a bardzo ją lubimy.

Przepis na bliny jest niezwykle prosty, wymaga jedynie odrobiny czasu jaki musimy im poświęcić. To takie drożdżowe placki na słono z innej mąki niż mamy je w zwyczaju robić. Bardzo dobrze pasuje do nich wędzona ryba jak kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu (jak kto woli).

Bliny z łososiem będą świetną propozycją na przystawkę.

bliny przepis

Bliny przepis


Potrzebujemy:
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej, u mnie ze kasza gryczana niepalona sklepu BioGo
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:
  • jogurt naturalny
  • łosoś wędzony na zimno
Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Możecie użyć do tego blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy.

Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników. 

Ciasto drożdżowe odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron.

Bliny podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger