Bliny gryczane
Bliny to bardzo wdzięczne placki drożdżowe z mąki gryczanej, które mimo swej prostoty są dla mnie wykwintnym daniem, jak z restauracji Amaro. ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym kupiła gotową mąkę gryczaną. Wydaje mi się bardziej ekonomicznym i mniej miejscochłonnym posiadanie kaszy gryczanej, którą zawsze mogę zmielić na mąkę. W odwrotnym przypadku z mąki nie udałoby mi się zrobić kaszy, a bardzo ją lubimy.
Przepis na bliny jest niezwykle prosty, wymaga jedynie odrobiny czasu jaki musimy im poświęcić. To takie drożdżowe placki na słono z innej mąki niż mamy je w zwyczaju robić. Bardzo dobrze pasuje do nich wędzona ryba jak kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu (jak kto woli).
Bliny z łososiem będą świetną propozycją na przystawkę.
Bliny przepis
- 1 op. suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 100 g mąki pszennej
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej, u mnie ze kasza gryczana niepalona sklepu BioGo
- 1 jajko
- 50 ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
Do podania:
- jogurt naturalny
- łosoś wędzony na zimno
Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Możecie użyć do tego blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy.
Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników.
Ciasto drożdżowe odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron.
Bliny podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego