Przepyszny kokosowo - waniliowy deser, chrupiący, kremowy, wyrazisty. Pysznego kokosowego smaku nadają mu wiórki, a smak waniliowy uzyskałam poprzez posłodzenie deseru łyżką miodu sufletu z dodatkiem prawdziwej wanilii. Cudo!
Potrzebujemy:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu sufletu z wanilią Najlepsze Produkty
- garść migdałów
- kilka łyżek rozpuszczonej czekolady
Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Kaszę i wiórki zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wsiąknie cały płyn. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia.
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy je na 5 minut, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Dzięki moczeniu we wrzątku migdał niemalże sam wyskakuje z brązowej skórki.
Migdały możemy lekko przeciekać nożem, ale nie jest to konieczne.
Chłodną kaszę z wiórkami słodzimy miodem sufletem z wanilią, która nada mu bardzo wyraźnego waniliowego smaku i aromatu.
W pucharkach układamy kilka migdałów, masę kokosowo - waniliową, płynną czekoladę, ponownie masę kokosowo - waniliową i na górę kilka migdałów.
Deser najlepiej smakuje schłodzony.
mam putanie czy nie może być naturalny miód z naturalną wanilią ? Dlaczego muszę kupować gotowy produkt jak mam składniki by zrobić taki miód ( suflet ) z ukłonami Jan
OdpowiedzUsuńIle kalorii ma to cudo? :)
OdpowiedzUsuń