poniedziałek, grudnia 04, 2017

Pizza z łososiem i pesto

Idąc do ulubionej pizzerii zawsze zamawiałam pizzę z łososiem, niestety pewnego razu okazało się, że pizzę tę wycofano z menu. Czy był to dramat? Nie! Postanowiłam sama przygotowywać ją w domu. Jej smak jest niesamowity.


Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 30 cm):
Ciasto:

  • 8 g suchych drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie (na 1 pizzę):


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. 
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, potrwa to około 10 minut.
Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, nie ma takiej potrzeby.
Ciasto dzielimy na dwie części. Foremki smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy na foremkę kulkę ciasta i rozciągamy ją dłońmi na szerokość foremki, boki pizzy również smarujemy lekko oliwą.

W ramach sosu posłuży nam jogurt grecki. Smarujemy nim ciasto pozostawiając około 2 cm wolnych brzegów.

Następnie rozsypujemy połowę sera, równomiernie rozkładamy porwanego na kawałeczki łososia, a tego z kolei posypujemy resztą sera. na górę układamy kleksami nasze pesto.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut. 

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger