Idąc do ulubionej pizzerii zawsze zamawiałam pizzę z łososiem, niestety pewnego razu okazało się, że pizzę tę wycofano z menu. Czy był to dramat? Nie! Postanowiłam sama przygotowywać ją w domu. Jej smak jest niesamowity.
Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 30 cm):
Ciasto:
- 8 g suchych drożdży
- 180 ml ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie (na 1 pizzę):
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 150 g sera żółtego
- 50 g wędzonego łososia
- 5 łyżeczkek pesto bazyliowego Pesto vegan LaSelva
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, potrwa to około 10 minut.
Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, nie ma takiej potrzeby.
Ciasto dzielimy na dwie części. Foremki smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy na foremkę kulkę ciasta i rozciągamy ją dłońmi na szerokość foremki, boki pizzy również smarujemy lekko oliwą.
W ramach sosu posłuży nam jogurt grecki. Smarujemy nim ciasto pozostawiając około 2 cm wolnych brzegów.
Następnie rozsypujemy połowę sera, równomiernie rozkładamy porwanego na kawałeczki łososia, a tego z kolei posypujemy resztą sera. na górę układamy kleksami nasze pesto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut.
mmmm, elegancko :) łosoś i pesto <3
OdpowiedzUsuń