wtorek, grudnia 05, 2017

Maślane kruche ciasteczka

Niebiańsko kruche maślane ciasteczka, od których nie sposób się oderwać. Smakują dzieciom i dorosłym. U nas właśnie czekają również na świętego Mikołaja wraz ze szklaneczką mleka. :) Jak podoba się Wam moja nowa patera? :)


Potrzebujemy:

  • 140 g cukru pudru
  • 260 g masła
  • 2 żółtka jaj
  • 440 g mąki pszennej
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Po czym wkładamy je do lodówki na minimum 30 minut.

Po czasie chłodzenia kulkę ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka te ładnie zachowują odbite na nich wzorki. Możecie się posłużyć zarówno stempelkami jak i wałkami z wytłoczeniami.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Praktycznie nie rosną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, do momentu zezłocenia się.

Moje ciasteczka podałam na przepięknej klasycznej paterze, którą kupiłam w sklepie Emako.pl


Patera posiada 3 ceramiczne poziomy oraz metalowy uchwyt i metalowe łączenia. Wybierając ją myślałam o tym, żeby patera była przede wszystkim śliczna, ale też taka, która nie przyćmi wypieków. Ta doskonale je uwydatnia. Jest także w moim ulubionym kolorze :) Możecie ją kupić tutaj.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger