środa, grudnia 06, 2017

Lasagne z mięsem mielonym

Uwielbiamy makarony. Lasagne jest taką zapiekanką makaronową, którą możemy przyrządzić na wiele sposobów. U mnie poznacie dzisiaj najbardziej klasyczny pomysł na tę potrawę. Chyba w tej wersji przygotowuje się ją najczęściej. Na blogu znajdziecie również lasagne w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem. :)


Potrzebujemy:
Beszamel:


Sos mięsno - pomidorowy:

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • szałwia
  • 2 łyżki sosu sojowego, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata

Ponadto:

  • 1 opakowanie makaronu typu lasagne
  • 200 g sera
Wymiary naczynia: 26x28 cm


Ja zaczynam od przygotowania beszamelu.

W rondelku rozpuszczam klarowane masło, dodaję do niego 3 łyżki mąki pszennej i całość lekko przesmażam, jak w zasmażce. Następnie powoli wlewam mleko, energicznie mieszając, żeby pozbyć się grudek.

Kiedy całe mleko wyląduje już w rondelku, sos zagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, po czym na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również posiekane świeże zioła lub suszone.

Naczynie do zapiekania smarujemy lekko sosem mięsnym. Na nim układamy warstwę makaronu. Ten z kolei smarujemy sosem mięsnym, następnie beszamelem. Zakrywamy kolejną warstwą makaronu. Ponownie smarujemy raz jednym raz drugim sosem. Zakrywamy je warstwą makaronu. Na nim układamy pozostałe części sosów i posypujemy całość utartym serem.

Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Kolejne 10 minut pieczemy już bez folii, aby ser się ładnie zarumienił.


1 komentarz:

  1. Pyszna propozycja :) Hm... może wykorzystam pomysł na jutrzejszy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger