Lubię flaczki, ale nie mogę się przemóc - wiecie z czym :D
Dlatego, kiedy tylko zobaczyłam na jednej z grup, że z kurczaka można przygotować zupę na wzór flaczków - postanowiłam, że ją zrobię. Było warto :)
Potrzebujemy:
- 3 udka z kurczaka
- 2,5 litra wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 cm pora
- 1/4 selera
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki przyprawy do flaczków
- majeranek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- makaron wstążka ząbkowana Makarony Babuni
Udka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, ściągamy szumy.
Do gorącej wody z udkami wkładamy w całości marchewki, pietruszkę, opalona cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek selera, por w całości, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu, zupełnie jak rosół. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w cienkie słupki. Cebulę i pora wyrzucamy. mięso również wyjmujemy, oddzielamy od kości i tniemy na paseczki wzdłuż włókien. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy przyprawą do flaczków, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelnie z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Mieszamy ją na patelni z odrobiną zupy i przelewamy do garnka. Zagotowujemy.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Podajemy z gorącą zupą.
Ja też nie mogę się przemóc i robię flaczki z boczniaków, też dobra opcja :D :D
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty spróbuję
OdpowiedzUsuń