sobota, grudnia 09, 2017

Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem

Przepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej.




Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:

  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 opakowania żelatyny wieprzowej z przyprawami Emix
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej szałwii 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • świeżo mielony pieprz
  • białko jajka

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut.

Kiedy nasze ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie nadzienia.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę.

Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz pieprz cayenne. Podsmażamy całość około 25 minut.

Do podsmażonego mięsa dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy ciągle mieszając.

Wyłączam źródło ciepła, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.

Farsz nakładamy do pojemnika na lód i wkładamy do zamrażarki na pozostały czas wyrastania ciasta oraz na przygotowanie krążków z ciasta.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi. Na jedno kółko kładziemy 1 porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę.

Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Podajemy ciepłe razem z ulubioną zupą.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger