Przepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej.
Potrzebujemy:
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 180 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 400 g mielonej karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 opakowania żelatyny wieprzowej z przyprawami Emix
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
Ponadto:
- świeżo mielony pieprz
- białko jajka
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut.
Kiedy nasze ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie nadzienia.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę.
Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz pieprz cayenne. Podsmażamy całość około 25 minut.
Do podsmażonego mięsa dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy ciągle mieszając.
Wyłączam źródło ciepła, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
Farsz nakładamy do pojemnika na lód i wkładamy do zamrażarki na pozostały czas wyrastania ciasta oraz na przygotowanie krążków z ciasta.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi. Na jedno kółko kładziemy 1 porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę.
Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podajemy ciepłe razem z ulubioną zupą.
Kiedy nasze ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie nadzienia.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę.
Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz pieprz cayenne. Podsmażamy całość około 25 minut.
Do podsmażonego mięsa dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy ciągle mieszając.
Wyłączam źródło ciepła, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
Farsz nakładamy do pojemnika na lód i wkładamy do zamrażarki na pozostały czas wyrastania ciasta oraz na przygotowanie krążków z ciasta.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi. Na jedno kółko kładziemy 1 porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę.
Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podajemy ciepłe razem z ulubioną zupą.
Bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuń