poniedziałek, grudnia 18, 2017

Muffiny z kajmakiem



Szybkie muffinki


Muffinki to takie wypieki, które kochają przede wszystkim dzieci. Można je zrobić na wiele sposobów, z wieloma dodatkami. Nigdy się nie nudzą, bo zawsze mogą smakować i wyglądać inaczej.

Muffiny jakie przygotowałam tym razem to taki przepis podstawowy na muffiny z dodatkiem przepysznego słodkiego kajmaku.
Masa krówkowa kajmak dodaje smakowitego "kopa" tym muffinkom i w zasadzie już nic więcej im nie potrzeba. Dzięki niemu muffinki też zachowują świeżość przez dłuższy czas.

Kajmak to masa, której używam zazwyczaj do bożonarodzeniowych wypieków, choć te na wielkanoc, a zwłaszcza mazurki, aż proszą się o dodanie kajmaku. Dlaczego kajmak? Bo to pyszna i gotowa masa. Niestety nie każda puszka kajmaku będzie dobra, ja polecam kajmak Gostyń oraz kajmak Bakalland.

Świąteczne muffiny z kajmakiem to świetny pomysł na ozdobienie świątecznego stołu - bo wypieki są jego ozdobą.

babeczki z kajmakiem

Muffinki przepis


Potrzebujemy:
  • 340 g mąki pszennej
  • 160 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • 160 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 łyżeczek kajmaku
Do dekoracji:
  • cukier puder
  • białe czekolady
  • ozdoby cukrowe

Przepis na muffinki


Specjalna forma na muffiny musi być wyłożona papilotkami. Ja użyłam brązowo złotych - świątecznych papilotek, które bardzo dobrze prezentowały się i przede wszystkim komponowały z ich kajmakowym smakiem.

Następnie przygotowujemy sobie dwie miski i najlepiej trzepaczkę.

Do jednego naczynia wsypujemy produkty sypkie, w drugim mieszamy produkty mokre. Po wymieszaniu obydwu, łączymy je szybko przy pomocy trzepaczki.

Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta, następnie na środek łyżeczkę kajmaku i kajmak ten zakrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 17 stopni przez 20 minut.

Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Na papierze do pieczenia rysujemy choinkę, następnie czekoladą przelaną do rękawa cukierniczego wyciskamy wzór choinki i wypełniamy go. Wkładamy u dołu patyczek, aby móc naszą choinkę wbić do muffina. Niezastygniętą choinkę ozdabiamy różnokolorowymi ozdobami cukrowymi. Gotowe wkładamy do lodówki bądź zamrażarki.

Zastygnięte czekoladowe choinki delikatnie odrywamy od papieru i wbijamy w muffinki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger