Szybkie muffinki
Muffinki to takie wypieki, które kochają przede wszystkim dzieci. Można je zrobić na wiele sposobów, z wieloma dodatkami. Nigdy się nie nudzą, bo zawsze mogą smakować i wyglądać inaczej.
Muffiny jakie przygotowałam tym razem to taki przepis podstawowy na muffiny z dodatkiem przepysznego słodkiego kajmaku.
Masa krówkowa kajmak dodaje smakowitego "kopa" tym muffinkom i w zasadzie już nic więcej im nie potrzeba. Dzięki niemu muffinki też zachowują świeżość przez dłuższy czas.
Kajmak to masa, której używam zazwyczaj do bożonarodzeniowych wypieków, choć te na wielkanoc, a zwłaszcza mazurki, aż proszą się o dodanie kajmaku. Dlaczego kajmak? Bo to pyszna i gotowa masa. Niestety nie każda puszka kajmaku będzie dobra, ja polecam kajmak Gostyń oraz kajmak Bakalland.
Świąteczne muffiny z kajmakiem to świetny pomysł na ozdobienie świątecznego stołu - bo wypieki są jego ozdobą.
Muffinki przepis
- 340 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 80 g roztopionego masła
- 160 g mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 12 łyżeczek kajmaku
Do dekoracji:
- cukier puder
- białe czekolady
- ozdoby cukrowe
Przepis na muffinki
Specjalna forma na muffiny musi być wyłożona papilotkami. Ja użyłam brązowo złotych - świątecznych papilotek, które bardzo dobrze prezentowały się i przede wszystkim komponowały z ich kajmakowym smakiem.
Następnie przygotowujemy sobie dwie miski i najlepiej trzepaczkę.
Do jednego naczynia wsypujemy produkty sypkie, w drugim mieszamy produkty mokre. Po wymieszaniu obydwu, łączymy je szybko przy pomocy trzepaczki.
Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta, następnie na środek łyżeczkę kajmaku i kajmak ten zakrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 17 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Na papierze do pieczenia rysujemy choinkę, następnie czekoladą przelaną do rękawa cukierniczego wyciskamy wzór choinki i wypełniamy go. Wkładamy u dołu patyczek, aby móc naszą choinkę wbić do muffina. Niezastygniętą choinkę ozdabiamy różnokolorowymi ozdobami cukrowymi. Gotowe wkładamy do lodówki bądź zamrażarki.
Zastygnięte czekoladowe choinki delikatnie odrywamy od papieru i wbijamy w muffinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego