Barszcz czerwony wigilijny
Znam sposób na przepyszny barszcz czerwony z buraków suszonych bez brudzenia sobie rąk buraczkami, które niestety farbują. Ja stosuję suszone buraki, które do barszczu nadają się idealnie.
Wigilia bez barszczu nie może się obejść. Barszcz z uszkami to jej twardy filar. Na co dzień również jadamy barszcz czerwony, ale jednak zazwyczaj jest to barszcz czerwony z ziemniakami. Od święta, zamiast ziemniaków, mamy pyszne uszka z grzybami. Z racji tego, że są wśród nas małe dzieci, które uwielbiają uszka, musieliśmy zmienić taktykę i robimy uszka z pieczarkami.
Przepis na barszcz czerwony może być na świeżych burakach, można zrobić zakwas z buraków, ale najprostszym sposobem jest wykorzystanie suszonych buraków. Suszone buraki mają kilka zalet: są już obrane, są pokrojone i nie farbują!
Barszcz czerwony domowy to przepyszna zupa, którą jako dziecko jadałam z ziemniakami z podsmażoną cebulką. To dla mnie fantastyczny comfortfood. Uwielbiam!
Zajrzyj również:
- Ćwikła z chrzanem
- Burgery burczane z amarantusem
- Pasta z wędzonej makreli i buraka
- Czekoladowy tort z burakami
- Barszcz ukraiński
Barszcz czerwony wigilijny przepis:
Potrzebujemy:
- 2 opakowania suszonych buraczków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- garść suszonych grzybów
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- suszony lubczyk
Jak zrobić barszcz czerwony?
W garnku nastawiamy świeże warzywa (marchew, pietruszkę, por i lekko rozgnieciony czosnek, grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewamy około 2 litry wody i gotujemy warzywa do miękkości.
Do warzyw dorzucamy buraczki. W razie czego można dolać nieco wody. Nie może być też jej za dużo, bo zupka musi mieć pełny smak, być wyrazista, a nie zbyt rozwodniona.
Kiedy buraczki zaczynają nam mięknąć, aby zachować piękny kolor dodajemy sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15 minut.
Gotowy czerwony barszcz odcedzamy pozostawiając sam płyn. Ja taki lubię najbardziej. Do tego pyszne uszka i wigilia jest już wasza! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego