Ciasto z galaretką
Przepyszny biszkopt, który z pewnością będzie się efektownie prezentował na świątecznym stole. Dla każdego znajdzie się w nim coś dobrego. Ciasto z galaretką jest bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :)
Biszkopt przepis
Przepis na biszkopt jest bardzo prosty, jednak wiele osób ma z nim niemały problem. Wydaje mi się, że tak jak z każdym typem ciasta - trzeba nieco poćwiczyć, aby dojść do wprawy. Wprawne oko zauważy, kiedy jaja są już odpowiednio ubite na biszkopt idealny, a także jak wmieszać mąkę, aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza, które gwarantują nam puszystość.
Ambasador z galaretką to lekkie ciasto z galaretką, które smakuje zwłaszcza dzieciom. Choć wśród dorosłych nie brakuje amatorów orzeźwiającej galaretki.
Biszkopt z 6 jaj
Potrzebujemy (na dużą blachę):
Biszkopt:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Masa podstawowa:
- 1 l mleka
- 400 g masła
- 13 łyżek cukru
- 3 budynie śmietankowe Emix
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
Masa biała:
Masa ciemna:
- 3 łyżki kakao Emix
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g rodzynek Emix
Poncz:
- 2 łyżki spirytusu
- 2 łyżki soku z cytryny
- woda
Do dekoracji:
- 1 polewa biała Emix
- gwiazdki cukrowe
- cukier puder
Dzień wcześniej warto przygotować galaretki, które muszą się dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i wlewamy do głębokich talerzy. Zastygnięte kroimy w krateczkę.
Jak zrobić biszkopt?
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, powoli dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając.
Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ją z jajami.
Jak upiec biszkopt?
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 25-30 minut.
Biszkopt rzucany należy zaraz po upieczeniu rzucić 2 razy z wysokości kolan, żeby nie opadł.
Biszkopt, który zawsze wychodzi studzimy do temperatury pokojowej, następnie kroimy na 3 cienkie blaty.
Biszkopt, który zawsze wychodzi studzimy do temperatury pokojowej, następnie kroimy na 3 cienkie blaty.
Jak przygotować masę podstawową do ciasta?
Do rondelka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy proszki budyniowe, dodajemy mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę i cały czas mieszając zagotowujemy. Powinien powstać gęsty budyń. Wierzch budyniu zakrywamy folią spożywczą, aby nie wysychał i odstawiamy do ostygnięcia.
Ważne! Żeby masa się nie zważyła masło musi być w tej samej temperaturze co budyń.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu i ciągle ubijamy.
Do połowy masy dodajmy pokrojone w kosteczkę galaretki.
Do drugiej części dodajemy startą czekoladę, kakao i rodzynki.
Składanie - biszkopt z galaretką:
Blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy białą masą z galaretkami.
Nakładamy na to drugą warstwę ciasta. Tę również nasączamy i smarujemy ciemną kakaową masą.
Nakładamy ostatnią warstwę i tej już nie nasączamy.
Polewę rozpuszczamy według wskazówek producenta i ozdabiamy nią ciasto. Na jeszcze ciepłą polewę wysypujemy ozdoby cukrowe. Ciasto chowamy do lodówki, aby dobrze stężało.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń