Bardzo proste ciasteczka, które smakują obłędnie. Patrząc na listę składników możesz być zdziwiona, że tylko z tych 3 składników wyjdą jakiekolwiek ciastka, które będą zwarte i kruche zarazem. Jeżeli masz pod ręką słoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :)
Potrzebujemy:
- 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki cukru brązowego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek.
Ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 12 minut. Muszą nabrać lekko brązowego koloru.
Witam!! Czy zamiast cukru brązowego można użyć zwykłego białego cukru??? 😁 pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń