Uważam, że zaraz obok ryby, barszcz wigilijny jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu czerwonego można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem, które noszą nazwę wigilijne knysze do barszczu. Wielu z Was w tym momencie śmieje się w duchu z ich nazwy, bo przecież knysza kojarzy się z ogromną bułą wypchaną po brzegi mięsem, warzywami i sosem. Muszę Was jednak zaskoczyć, bo wigilijne knysze do barszczu są tradycyjną potrawą, którą w wielu domach robi się od dziesiątek lat.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jaja + 1 do posmarowania
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 3 cebule
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 8 ziemniaków
- 1 łyżeczka soli + 2 łyżeczki soli do gotowania ziemniaków
- pieprz
Ponadto:
- czarny sezam
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować.
W misce mieszamy mąkę z solą, rozpuszczonym masłem oraz jajami. Dodajemy również nasze drożdże rozpuszczone w mleku i zagniatamy ciasto. Zagniatanie powinno potrwać około 10 minut.
Wyrobione ciasto na wigilijne knysze do barszczu odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 1 h.
Ziemniaki w garnku z pokrywką Ambition z serii Nature |
W niedużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.
Cebule i nóż na desce bambusowej Ambition. |
Wszystkie cebule kroimy w drobną kosteczkę. Ja użyłam piekielnie ostrego noża z są toku (do kupienia tutaj) , który poradził sobie z cebulą, zanim uroniłam łzę, co przy krojeniu cebuli zdarza mi się nagminnie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, solimy ją i pieprzymy. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Do smażenia cebulki posłużyła mi niewielka, urocza patelnia Ambition z serii Nature.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich naszą usmażoną cebulę i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Tak powstaje nam farsz do knyszy wigilijnych.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy spore kółka. Na każdy placek nakładamy po 1 łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić.
Gotowe knysze odstawiamy do lekkiego napuszenia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Uwaga! Mam dla Was jeszcze małą niespodziankę. Robiąc zakupy w sklepie Dajar http://dajar.pl/ambition po wpisaniu kodu: AMBITNE-GOTOWANIE otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition. Kod ważny jest do 31.12.2017 roku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego