poniedziałek, grudnia 11, 2017

Wigilijne knysze do barszczu

Uważam, że zaraz obok ryby, barszcz wigilijny jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu czerwonego można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem, które noszą nazwę wigilijne knysze do barszczu. Wielu z Was w tym momencie śmieje się w duchu z ich nazwy, bo przecież knysza kojarzy się z ogromną bułą wypchaną po brzegi mięsem, warzywami i sosem. Muszę Was jednak zaskoczyć, bo wigilijne knysze do barszczu są tradycyjną potrawą, którą w wielu domach robi się od dziesiątek lat.

Wigilijne knysze do barszczu

Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jaja + 1 do posmarowania
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 3 cebule
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 8 ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli + 2 łyżeczki soli do gotowania ziemniaków
  • pieprz
Ponadto:
  • czarny sezam
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować. 

W misce mieszamy mąkę z solą, rozpuszczonym masłem oraz jajami. Dodajemy również nasze drożdże rozpuszczone w mleku i zagniatamy ciasto. Zagniatanie powinno potrwać około 10 minut. 

Wyrobione ciasto na wigilijne knysze do barszczu odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 1 h.

słony farsz do drożdżowych bułeczek
Ziemniaki w garnku z pokrywką Ambition z serii Nature 


W niedużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.

jak nie płakać przy krojeniu cebuli
Cebule i nóż na desce bambusowej Ambition. 


Wszystkie cebule kroimy w drobną kosteczkę. Ja użyłam piekielnie ostrego noża z są toku (do kupienia tutaj) , który poradził sobie z cebulą, zanim uroniłam łzę, co przy krojeniu cebuli zdarza mi się nagminnie. 

czym dosmakować farsz do ruskich pierogów
Cebulka na patelni z serii Nature

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, solimy ją i pieprzymy. Smażymy, aż lekko zbrązowieje.  Do smażenia cebulki posłużyła mi niewielka, urocza patelnia Ambition z serii Nature

farsz do ruskich pierogów
Ambition, seria Nature

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich naszą usmażoną cebulę i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Tak powstaje nam farsz do knyszy wigilijnych.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy spore kółka. Na każdy placek nakładamy po 1 łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić. 

Gotowe knysze odstawiamy do lekkiego napuszenia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. 

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 

Podajemy ciepłe.

knysza na wigilię

Uwaga! Mam dla Was jeszcze małą niespodziankę. Robiąc zakupy w sklepie Dajar http://dajar.pl/ambition po wpisaniu kodu: AMBITNE-GOTOWANIE otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition. Kod ważny jest do 31.12.2017 roku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger