środa, grudnia 13, 2017

Karkówka po karkonosku



Karkówka w sosie grzybowym



Uwielbiam mięso z karkówki, karkówka duszona jest niezwykła, wręcz rozpływa się w ustach. Może się wydawać, że takie przerośnięte tłuszczem mięso będzie mdłe, niedobre, jego włókna będą niekoniecznie smaczne, ale jest dokładnie odwrotnie! Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a ten przy karkówce jest do-sko-na-ły! 

Karkówka w sosie grzybowym to tak zwana karkówka po karkonosku, właściwie nie mam bladego pojęcia dlaczego taki sposób jej przyrządzenia ktoś tak nazwał, ale ten smak jest fenomenalny (to wciąż zbyt małe słowo, żeby określić jej smak). To danie należy przygotować, nie można się przed tym wzbraniać. Spróbujcie!

Przepisy na karkówkę:




Bardzo lubię sosy mięsne zawierające warzywa, które po zblendowaniu go zagęszczają. Ten sos jest wtedy bardzo bogaty w smaku oraz kremowy. Świetnie łączy się z innymi dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne.

karkówka duszona

Potrzebujemy:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 200 g cebuli (po obraniu)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • woda

Do podania:

  • Gnocchi Hilcona

Mięso kroimy w plastry grubości około 1,5 cm.

Dużą patelnię rozgrzewamy i układamy na niej plastry mięsa, obsmażamy je z obydwu stron. Mięso zdejmujemy na talerz.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki. Dodajemy również czosnek, suszone grzyby, przecier, sól oraz wędzoną paprykę. Na lekko przesmażone składniki układamy nasze mięso i całość zalewamy wodą (około 400 ml).

Dusimy mięso do miękkości, po czym ponownie je wyjmujemy. Cebulę wraz z innymi dodatkami blendujemy na gładki sos, w którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy do smaku.

Gnocchi podsmażamy na rumiano na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek.

Danie podajemy od razu. To najsmaczniejsza karkówka jaką do tej pory jadłam. Niebo w gębie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger