Kuchnia indyjska to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Przyprawy, których Hindusi używają są bardzo charakterystyczne i aromatyczne. Moje curry z kurczaka zapewne posmakuje smakoszom tej kuchni. Dla niezorientowanych - mówiąc "curry", nie mam na myśli przyprawy curry. :)
Kurczak curry z ryżem to bardzo aromatyczne danie z mleczkiem kokosowym, które w indyjskiej kuchni sprawdza się znakomicie.
Kawałki kurczaka doprawione szerokim walcharzem przypraw kuchni indyjskiej, gotowane w mleczku kokosowym to szybki i przepyszny obiad.
Potrzebujemy:
- 1 kurczak
- 4 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 2 szklanki mleczka kokosowego Radix-Bi
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 i 1/2 łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
Do podania: ryż, surówka z kapusty.
Marynata do kurczaka curry:
Kurczaka dzielimy na części i nacieramy marynatą. W marynacie kurczak powinien spędzić przynajmniej 2 godziny.
Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią ziarna gorczycy i lekko podprażamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodajemy również kurczaka razem z marynatą. Chwilę całość podsmażamy, następnie zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy do momentu, aż kurczak będzie gotowy - czyli po wbiciu widelca nie będzie wyciekała z niego krew. :)
Kurczaka w sosie curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty, ta kapusta to taka trochę spolszczona wersja, ale nam bardzo smakowało. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego