sobota, stycznia 20, 2018

Krokiety z kaszy gryczanej z boczkiem i rukolą

Właśnie zjadłam 3 krokiety z kaszy gryczanej z boczkiem i rukolą i pękam w szwach! Krokiety z kaszą i warzywami tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. Jak dla mnie kotlety mielone z mięsa wieprzowego, czy wołowego mogą nie istnieć. Niepalona kasza gryczana jest równie magiczna, co kasza jaglana, wciąż odkrywam jej wszechstronne zastosowanie. Kaszę gryczaną można zjeść po prostu ugotowaną na szybko do obiadu lub zrobić z niej kotleciki z kaszy, burgery z kaszy, a nawet chleb z kaszy gryczanej i słodkości. Kasza gryczana z warzywami jest u nas przynajmniej raz w tygodniu - uwielbiamy ją!

Rukola to taka sałata, którą pragnęłam wypróbować po obróbce termicznej. Rukola ma specyficzny smak, który nie każdy jest w stanie tolerować. Ja pikantność rukoli uwielbiam. Zawsze jest chrupiąca, jędrna, pyszna! Po obróbce termicznej dodaje daniu niesamowitego kopa, ze względu na jej specyficzną nutę pikanterii, w której czuć zielone. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale dzień bez rukoli, dniem straconym!

Boczek, o nim można poematy pisać, w szczególności o boczku, którego usmażymy na patelni i zyska on tak cudowny smak, że mogłabym go jeść z czekoladą.

Kasza gryczana - jak gotować?
Otóż, poniżej podaję Wam mój niezawodny przepis na gotowanie kaszy gryczanej. Kasza gryczana niepalona, czy kasza gryczana biała to kasza, którą niezwykle łatwo jest przegotować, a wtedy niestety nie jest już tak apetyczna. Najlepsza kasza gryczana niepalona to sypka kasza.

rukola przepisy

Potrzebujemy:
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej Targroch
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 garść rukoli
  • 2 małe cebulki
  • 4 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
kasza gryczana biała

Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji objętościowej. 1 część kaszy do 2 części wody + sól.
Kaszę podczas gotowania mieszamy kilkukrotnie.
Po wchłonięciu całej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Przy obecnej aurze proponuję balkon/taras.

Boczek kroimy drobno i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego cały tłuszcz. Boczek zdejmujemy z patelni wprost do kaszy w temperaturze pokojowej. Tłuszczyk na patelni zostawiamy i smażymy na nim cebulkę posiekaną w kosteczkę, pod koniec dodajemy rukolę i lekko blanszujemy, żeby stała się bardziej miękka. Usmażona cebulka wraz z tłuszczem również ląduje w kaszy.

karmelizowana cebula

Do kaszy wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, doprawiamy i mieszamy. 

kasza gryczana co zrobić

Formujemy podłużne krokiety z kaszy gryczanej z boczkiem i rukolą, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obydwu stron. Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger