środa, stycznia 31, 2018

Parówki w cieście twarogowym

Przygotowywałam już parówki w cieście francuskim, a także parówki w cieście drożdżowym, ale tym razem chciałam przygotować coś pomiędzy. Przyszło mi na myśl ciasto z białego sera.

Ciasto twarogowe bardzo przypomina mi ciasto francuskie, a jest przy nim o wiele mniej pracy.  Ciasto francuskie należy kilkukrotnie składać, chłodzić, chyba że kupicie gotowe ciasto francuskie, ale walentynki mają to do siebie, że chcemy się postarać dla drugiej połówki. Przekąski na walentynki muszą być proste i piękne zarazem.

Proporcje na ciasto z twarogiem są tak łatwe do zapamiętania, że nie potrzeba wielkiej filozofii. Zagniatasz ciasto i gotowe! Przy cieście francuskim jest sporo pracy, a nie zawsze jesteśmy w stanie uzyskać zadowalający efekt.

Można je przygotować zarówno w wersji na słodko jak i na słono, ale samymi dodatkami sprawimy, że zyskają oryginalny smak. Spróbujcie przygotować takie serce dla drugiej połówki w święto zakochanych.

parówki w cieście drożdżowym

ciasto twarogowe

Potrzebujemy:
Ser biały rozkruszamy w dłoniach, masło kroimy na mniejsze kawałki, wszystko razem zarabiamy do połączenia się składników.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm, tniemy na paski o szerokości 1/3 parówki.

Wspomniane parówki dzielimy na 3 równe części (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta i układamy pionowo w foremce.

Na środku ustawiłam foremkę do wycinania ciastek - również w kształcie serca, która stworzyła miejsce na sos, w romantycznym stylu.

Parówki w cieście pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Po upieczeniu na środek wlewamy ulubiony sos.




1 komentarz:

  1. Bardzo specyficzny przepis ale za to na pewno danie jest przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger