wtorek, stycznia 30, 2018

Schabowe dziadka Krzyśka

Kotlety schabowe to nie zawsze musi być usmażony w panierce kotlet do ziemniaków z surówką. Można go zacnie nadziać i uzyskamy w ten sposób zupełnie nową jakość. Kotlety schabowe inaczej wówczas są delikatne, soczyste, przełamane smacznymi dodatkami i choć usmażone jak tradycyjny schabowy - różnica jest diametralna. Pomysł mojego Taty :)

Nie będę pisała czego ile dokładnie należy użyć, ponieważ zależy to głównie od Waszych upodobań i wielkości plastrów schabu jaki nabędziecie :) Ma być tak, aby całość cała zamknąć się wykałaczkami.

kotlety schabowe inaczej

Potrzebujemy:

Do obtoczenia:
  • jajka
  • bułka tarta

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie?

Musisz spełnić 2 podstawowe warunki:

  • kotlety muszą być dobrze rozbite, tak żeby włókna mięsa nie ciągnęły się po usmażeniu, musi on być kruchy,
  • kotletów nie smażymy bardzo długo, bo zrobią się suche i twarde, nawet jak po usmażeniu są nadal soczyste, to po kilku godzinach robią się twarde, bo zwyczajnie wysychają, tym samym nie możemy doprowadzić do tego, żeby kotlet się przesuszył

Plastry schabu rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podobnie ogórki i paprykę.
Ser dzielimy na paseczki.

Na 1/2 plastra schabu układamy warstwę pieczarek, kilka pasków papryki i ogórka kiszonego. Na wierzch kilka paseczków sera i zakrywamy drugą częścią plastra schabu. Boki przekłuwamy wykałaczkami, aby wszystko w środku trzymało się jak należy :)

Postępujemy tak z każdym następnym plastrem schabu.

Jajka rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.

Jak długo smażyć kotlety schabowe? Ile smażyć kotlety schabowe?

Schabowe kotlety smażymy na wolnym ogniu po 4 minuty z każdej strony.

Ja podałam nadziewane kotlety schabowe z ryżem z warzywami, wyszło super! :)

2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger