czwartek, lutego 01, 2018

Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami

Pyszne danie, kolejny hit na imprezach. 

Czosnkowe pieczywo - kocham. Mięsne pulpeciki - kocham. Zapiekany ser - kocham. 

Nie pozostało mi nic innego jak przygotować tak pyszne czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie bułeczki drożdżowe, w dodatku czosnkowe, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować. 

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?
Przepis na bułeczki drożdżowe z maksimum czosnkowym smakiem znajduje się poniżej! :)

bułeczki drożdżowe

jak zrobić bułeczki drożdżowe

Potrzebujemy:
Przepis na drożdżowe bułeczki:
  • 90 g ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g oliwy z oliwek LaSelva
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • sól, pieprz

Pulpeciki:
  • 300 g mielonego mięsa
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • woda
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. 

Ciasto drożdżowe na bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po czasie wyrastania kroimy nożem na mniejsze kawałki, które wrzucamy do mikstury z rozgniecionych ząbków czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz masła. Bułeczki dokładnie obtaczamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania w piekarniku. Dajmy im z 15 minut, aby nieco urosły.

W międzyczasie przygotowujemy nasze pulpeciki.

Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, czosnek, namoczone i odciśnięte kromki pieczywa tostowego, 1 jajko, sól, pieprz. Wyrabiamy kotlety lekko podlewając je ciepłą wodą. Dzięki temu pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano.

Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki posmarowane cienką warstwą sosu pomidorowego z borowikami.

Bułeczki drożdżowe i pulpeciki w sosie pomidorowym posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.

Zajadamy póki ciepłe, smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger