Pyszne danie, kolejny hit na imprezach.
Czosnkowe pieczywo - kocham. Mięsne pulpeciki - kocham. Zapiekany ser - kocham.
Nie pozostało mi nic innego jak przygotować tak pyszne czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie bułeczki drożdżowe, w dodatku czosnkowe, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe?
Przepis na bułeczki drożdżowe z maksimum czosnkowym smakiem znajduje się poniżej! :)
Potrzebujemy:
Przepis na drożdżowe bułeczki:
- 90 g ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 180 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g oliwy z oliwek LaSelva
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki roztopionego masła
- sól, pieprz
Pulpeciki:
- 300 g mielonego mięsa
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- woda
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva
- 150 g sera żółtego
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski.
Ciasto drożdżowe na bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po czasie wyrastania kroimy nożem na mniejsze kawałki, które wrzucamy do mikstury z rozgniecionych ząbków czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz masła. Bułeczki dokładnie obtaczamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania w piekarniku. Dajmy im z 15 minut, aby nieco urosły.
W międzyczasie przygotowujemy nasze pulpeciki.
Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, czosnek, namoczone i odciśnięte kromki pieczywa tostowego, 1 jajko, sól, pieprz. Wyrabiamy kotlety lekko podlewając je ciepłą wodą. Dzięki temu pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano.
Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki posmarowane cienką warstwą sosu pomidorowego z borowikami.
Bułeczki drożdżowe i pulpeciki w sosie pomidorowym posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.
Zajadamy póki ciepłe, smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego