niedziela, stycznia 14, 2018

Pizza z oscypkiem



Sposób na szybki i smaczny obiad



Pizza - to nasz dość częsty sposób na obiad. Nie ma przy niej dużo pracy, a efekt jest zawsze oszałamiający. Kiedyś z mężem bardzo często chodziliśmy na pizzę do restauracji, szczególnie kiedy Pizza Hut organizowała swój "festiwal pizzy".

Tym razem postawiłam na zielone! Sos pesto oraz świeży szpinak baby. Sery jakich użyłam to oscypek oraz twaróg, po prostu.

Zielona pizza jest fantastycznym akcentem zbliżającej się wiosny, choć jeszcze nie można powiedzieć, że puka do nas do drzwi. Mi po zimie zawsze chce się świeżych warzyw, a przede wszystkim zielone warzywa wiodą u mnie prym!

Czym zastąpić parmezan?


Pizza z oscypkiem ma w sobie ducha gór. Ogólnie uważam, że oscypek to jest taki sztandar, którego nie obalisz niczym. Oscypek jest z naszych gór i nic go nie ruszy! :) Świetnie się rozpuszcza, w moim domu niejednokrotnie zastąpił parmezan

pizza przepis

Pizza przepis:


Ciasto na pizzę, które się zawsze udaje:
  • 180 ml ciepłej wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 op suszonych drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatki do pizzy:
  • 150 g oscypka od Wyroby Naturalne
  • 250 g twarogu
  • pesto bazyliowe
  • 1 pętko kiełbasy śląskiej
  • 8 pieczarek
  • szpinak baby


Jak zrobić pizzę w domu?


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do nich oliwę i nasze rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Trzymając się proporcji, ciasto nie powinno lepić się do rąk.

Ciasto nie musi wyrastać. 

Dużą foremkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozciągamy nasze ciasto w dłoniach lub wałkiem i wpasowujemy w kształt foremki.

Brzegi smarujemy oliwą, a pozostałą część ciasta smarujemy cienką warstwą pesto. Pesto bazyliowe będzie spełniało rolę sosu, który zwykle bywa w przypadku pizzy pomidorowy.

Oscypek ścieramy na tarce, a twaróg rozkruszamy w dłoniach.

Na sos pesto wysypujemy 1/3 sera.

Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, to samo robimy z kiełbasą.

Układamy po warstwie pieczarek i kiełbasy na naszym cieście. 

sos pesto


Całość posypujemy resztą sera.

Można teraz odstawić pizzę na 15 minut, żeby się napuszyła, ale nie jest to konieczne.

Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

pesto

góralska pizza


Upieczoną pizzę posypujemy świeżym szpinakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger