poniedziałek, stycznia 15, 2018

Ciasto parzone i mini ptysie



Jak zrobić ptysie  domu?


Najważniejsze jest ciasto. Wbrew pozorom ciasto ptysiowe jest bardzo proste w wykonaniu, a najważniejszym jest umieszczenie go w bardzo nagrzanym piekarniku, dzięki czemu bardzo urośnie.

Ciasto parzone to niezwykle proste ciasto, wymagające od nas nieco więcej cierpliwości niż na przykład biszkopt, bo jego przygotowanie składa się z dwóch etapów

Pierwszy z nich polega na zaparzeniu ciasta, następnie jego schłodzeniu.

Drugim etapem jest połączenie ciasta z jajami i przygotowanie go do pieczenia. W zależności od tego co chcemy uzyskać, ciasto wykładamy na blaszkę w odpowiedni sposób.

  • Mini ptysie / ptysie - wyciskając rękawem cukierniczym okrągłe placki.
  • Eklerki - wyciskając paski ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego.
  • Ciasto na karpatkę - po prostu przy użyciu łyżki.

ciasto parzone


Ptysie przepis:


Do przygotowania ciasta na mini ptysie potrzebujemy:
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jaja

Jak zrobić ptysie?


Wodę zagotowujemy wraz z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Ciasto parzymy około 2 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na przykrywam garnek pokrywką i wystawiam na zewnątrz. Obecna temperatura znacznie skraca czas oczekiwania :)

Ciasto w temperaturze pokojowej miksujemy z jajami, dodając jedno po drugim. Pomiędzy każdym dodanym jajkiem ciasto musi być z poprzednim jajem bardzo dobrze zmiksowane.

przepis na ptysie

Na blachę wyłożoną papierem wykładamy jedną warstwę ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki (gwiazdka). 

Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach C. Dobrze wypieczone - będą chrupiące. Studzimy na kratce.

Ptysie  z kremem


Wystudzone mini ptysie nadziałam gotowymi kremami, jakie ostatnio testowałam. 

mini ptysie

Są to kremy marki Lauretta. Kremy są w gotowych do użycia rękawach Rengo. W zestawie posiadają tylki, czyli cały zestaw macie od ręki. Obecnie dostępnych jest kilka smaków, które z pewnością posmakują każdemu. 

przepis na ptysie z kremem

Jeżeli nie masz drygu do przygotowywania kremów, albo po prostu brakuje Ci czasu, masz uczepione dziecko u nogi, brak Ci sił, czy energii, a goście jadą - to rewelacyjne rozwiązanie! Kremy wspaniale komponują się z ciastem parzonym, a efekt jest naprawdę powalający. 
Wystarczy je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i macie słodkości jak z najlepszej cukierni. Polecam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger