Jak zrobić ptysie domu?
Ciasto parzone to niezwykle proste ciasto, wymagające od nas nieco więcej cierpliwości niż na przykład biszkopt, bo jego przygotowanie składa się z dwóch etapów.
Pierwszy z nich polega na zaparzeniu ciasta, następnie jego schłodzeniu.
Drugim etapem jest połączenie ciasta z jajami i przygotowanie go do pieczenia. W zależności od tego co chcemy uzyskać, ciasto wykładamy na blaszkę w odpowiedni sposób.
- Mini ptysie / ptysie - wyciskając rękawem cukierniczym okrągłe placki.
- Eklerki - wyciskając paski ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego.
- Ciasto na karpatkę - po prostu przy użyciu łyżki.
Ptysie przepis:
Do przygotowania ciasta na mini ptysie potrzebujemy:
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 80 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jaja
Jak zrobić ptysie?
Wodę zagotowujemy wraz z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Ciasto parzymy około 2 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na przykrywam garnek pokrywką i wystawiam na zewnątrz. Obecna temperatura znacznie skraca czas oczekiwania :)
Ciasto w temperaturze pokojowej miksujemy z jajami, dodając jedno po drugim. Pomiędzy każdym dodanym jajkiem ciasto musi być z poprzednim jajem bardzo dobrze zmiksowane.
Na blachę wyłożoną papierem wykładamy jedną warstwę ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki (gwiazdka).
Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach C. Dobrze wypieczone - będą chrupiące. Studzimy na kratce.
Ptysie z kremem
Wystudzone mini ptysie nadziałam gotowymi kremami, jakie ostatnio testowałam.
Są to kremy marki Lauretta. Kremy są w gotowych do użycia rękawach Rengo. W zestawie posiadają tylki, czyli cały zestaw macie od ręki. Obecnie dostępnych jest kilka smaków, które z pewnością posmakują każdemu.
Jeżeli nie masz drygu do przygotowywania kremów, albo po prostu brakuje Ci czasu, masz uczepione dziecko u nogi, brak Ci sił, czy energii, a goście jadą - to rewelacyjne rozwiązanie! Kremy wspaniale komponują się z ciastem parzonym, a efekt jest naprawdę powalający.
Wystarczy je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i macie słodkości jak z najlepszej cukierni. Polecam! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego