Przepyszne chrupiące ciasteczka crunchy, które w smaku i strukturze bardzo przypominają mi kupowane niegdyś przeze mnie batony typu crunchy. Wychodzę zwykle z założenia, że jeżeli można zrobić coś w domu ze składników, które lubimy, to nie oglądam się za gotowcami. Ciastka przyjemnie chrupią, nawet na następny dzień, co jest dla mnie ogromną zaletą.
Domowe chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi uwielbiają dzieci i nie tylko. Ciastka z płatkami kukurydzianymi sprawdzą się na urodzinach dzieci, na wszelakich imprezach, na których będą bawić się dzieciaki.
Domowe chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi uwielbiają dzieci i nie tylko. Ciastka z płatkami kukurydzianymi sprawdzą się na urodzinach dzieci, na wszelakich imprezach, na których będą bawić się dzieciaki.
Potrzebujemy:
- 125 g oleju kokosowego
- 90 g cukru kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 80 g płatków kukurydzianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonej żurawiny
Olej kokosowy rozpuszczamy. Chyba, że akurat temperatura otoczenia sama sprawiła, że jest w płynnej postaci. :)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz płatkami kukurydzianymi.
Olej kokosowy mieszamy z jajkiem. Łączymy składniki suche ze składnikami mokrymi. Wyrabiamy najlepiej dłońmi, do całkowitego połączenia się składników.
Z masy formujemy około 15 okrągłych, lekko spłaszczonych ciasteczek.
chrupiące ciasteczka crunchy pieczemy je przez 20 minut w 175 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego