Placki z serem i sosem
Delikatne kremowe placuszki z bryndzą i sosem z rydzów to niesamowite danie, które zadowoli nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Placki same w sobie niesamowicie rozpływają się w ustach, a sos jest przepyszny.
Zarówno bryndzę jak i rydze w zalewie dostaniecie w najpyszniejszym górskim sklepie internetowym. Wyroby Naturalne to numer 1 specjalizujący się w górskich przysmakach. W razie, gdybyście nie znaleźli tego, czego potrzebujecie, wystarczy napisać i wszystko da się załatwić. :)
Placki z bryndzy mają strukturę chmurki. Nawet nie przypuszczałam, że mogą wyjść tak niesamowicie delikatne. Bryndza według mnie to wspaniały ser i jeżeli tylko macie okazję zaopatrujcie się w nią! Warto! :)
Na grzyby!
Rydze w zalewie solonej to grzyby jadalne, które są sprężyste, ich struktura i smak jest w całości zachowany. O tej porze roku warto po nie sięgnąć, właśnie w tej postaci. Grzybobranie to zdecydowanie nie moja bajka, nie lubię chodzić na grzyby i wolę konsumować grzyby, które ktoś gdzieś zebrał.
Przepis na placki
Potrzebujemy:
- 500 g kremowego serka
- 150 g bryndzy Wyroby Naturalne
- 4 łyżki mąki pszennej
- pęczek posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jak przygotować rydze?
- 1/2 słoika rydzów w solonej zalewie Wyroby Naturalne
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
Składniki na placuszki z bryndzą łączymy ze sobą dokładnie i smażymy małe placki na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Przejdźmy do przygotowania sosu z grzybów.
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z przemytymi rydzami w zalewie pokrojonymi w paski.
Smażymy grzyby z cebulą do momentu, aż rydze zmiękną.
Na koniec do sosu grzybowego dodajemy jogurt naturalny oraz cukier i pieprz. Lekko podgrzewamy uważając, żeby sos się nie zważył.
Placki z bryndzy z sosem z grzybów podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego