Zastanawiałam się co można podać na obiad podczas świąt wielkanocnych. Święta wielkanocne kojarzą mi się z białą kiełbasą, żurkiem, jajkami. To są takie tradycyjne 3 potrawy świąteczne. Bardzo lubię żurek z ziemniakami, białą kiełbasą i jajkami na twardo, ale ja, jak to ja, nie umiem wysiedzieć w kuchni nie kombinując. :)
Tak powstały kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy. Poniżej macie przepis krok po kroku na kluski śląskie oraz na farsz do klusek śląskich.
Tak powstały kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy. Poniżej macie przepis krok po kroku na kluski śląskie oraz na farsz do klusek śląskich.
Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- 1/4 objętości ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 białe kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Ziemniaki na kluski śląskie obieramy, gotujemy, odcedzamy, dobrze odparowujemy i robimy z nich pure lub przeciskamy przez praskę (ja takowej nie posiadam, dlatego robię pure). Ziemniaki bardzo dobrze studzimy.
Ziemniaki w temperaturze pokojowej wyrównujemy w misce, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie tyle ile wyjęliśmy ziemniaków z 1 części. Do ziemniaków i mąki dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na kluski.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem.
Z kiełbasy ściągamy naturalną osłonkę i siekamy kiełbaskę na drobne kawałki. Wsypujemy je do cebuli i również podsmażamy. Następnie studzimy.
Z masy na kluski nabieramy odpowiednią ilość ciasta i rozklepujemy sobie na dłoni. Na środek nakładamy farsz z białej kiełbasy i dokładnie zamykamy boki ciasta. Rolujemy w dłoniach i lekko spłaszczamy.
Przygotowane kluski gotujemy w dobrze osolonym wrzątku przez około 15 minut. Woda nie może bardzo wrzeć podczas gotowania.
Ja lubię je dodatkowo podsmażyć z cebulką na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego