czwartek, marca 15, 2018

Krem z soczewicy i pieczonej papryki

Przepyszny krem z soczewicy i pieczonej papryki, która doskonale rozgrzewa podczas tak zimnych i "mokrych" dni jakie mamy obecnie. Poza tym, że zupa krem doskonale rozgrzewa to jeszcze syci na długo! Z zalet, które przeważają na korzyść zupy krem powiem Wam, że jest także rewelacyjna w smaku, po prostu pyszności! :)

Soczewica jest bogata w białko, doskonale zastępuje mięso, jest sycąca i smaczna. Pieczona papryka, pozbawiona skórki nadaje zupie piękny kolor.

Dodatkowo do zupy dodałam zdrową kaszę gryczaną, smażonym boczkiem i natką pietruszki.

krem z soczewicy

Potrzebujemy:
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy na nie pokrojoną w kosteczkę cebulkę, imbir i czosnek. Szybko ścieramy marchewkę i również dodajemy do garnka. Chwilę całość przesmażamy, aby dodać im smaku. Dodajemy przyprawy i dalej całość podsmażamy.

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do warzyw, ciągle całość podsmażając. Około 5 minut. Teraz nasze składniki zalewamy bulionem. Dodajemy jeszcze pieczoną paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać, wtedy będzie dobrze ugotowana.

Kiedy nasza soczewica już się ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystkie składniki na gładki krem. Doprawiamy i podajemy. Tutaj możecie naprawdę zaszaleć. Ja swoją zupę podałam z niepaloną kaszą gryczaną, grzankami z boczku i dużą ilością natki pietruszki. Wyszło bosko! :)

krem z czerwonej soczewicy

przepis na zupę krem z papryki

krem z soczewicy i papryki

pieczona papryka bez skórki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger