Przepyszny krem z soczewicy i pieczonej papryki, która doskonale rozgrzewa podczas tak zimnych i "mokrych" dni jakie mamy obecnie. Poza tym, że zupa krem doskonale rozgrzewa to jeszcze syci na długo! Z zalet, które przeważają na korzyść zupy krem powiem Wam, że jest także rewelacyjna w smaku, po prostu pyszności! :)
Soczewica jest bogata w białko, doskonale zastępuje mięso, jest sycąca i smaczna. Pieczona papryka, pozbawiona skórki nadaje zupie piękny kolor.
Dodatkowo do zupy dodałam zdrową kaszę gryczaną, smażonym boczkiem i natką pietruszki.
Soczewica jest bogata w białko, doskonale zastępuje mięso, jest sycąca i smaczna. Pieczona papryka, pozbawiona skórki nadaje zupie piękny kolor.
Dodatkowo do zupy dodałam zdrową kaszę gryczaną, smażonym boczkiem i natką pietruszki.
Potrzebujemy:
- 2 łyżki masła klarowanego ze sklepu Kuchnie Świata
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 marchewki
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 pieczona czerwona papryka w zalewie ze sklepu Kuchnie Świata
- 1 litr wody lub bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy na nie pokrojoną w kosteczkę cebulkę, imbir i czosnek. Szybko ścieramy marchewkę i również dodajemy do garnka. Chwilę całość przesmażamy, aby dodać im smaku. Dodajemy przyprawy i dalej całość podsmażamy.
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do warzyw, ciągle całość podsmażając. Około 5 minut. Teraz nasze składniki zalewamy bulionem. Dodajemy jeszcze pieczoną paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać, wtedy będzie dobrze ugotowana.
Kiedy nasza soczewica już się ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystkie składniki na gładki krem. Doprawiamy i podajemy. Tutaj możecie naprawdę zaszaleć. Ja swoją zupę podałam z niepaloną kaszą gryczaną, grzankami z boczku i dużą ilością natki pietruszki. Wyszło bosko! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego