Przepyszne bułeczki drożdżowe, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku gazę i tak parowały się właśnie te bułeczki na parze. Ja przygotowuję parowańce w parowarze to doskonały sposób, polecam go z całego serducha. :)
Parowce istnieją też pod innymi nazwami. parowce to też kluski na parze, buchty, czy pampuchy.
Zjedź niżej i wygraj blender!
Parowce istnieją też pod innymi nazwami. parowce to też kluski na parze, buchty, czy pampuchy.
Zjedź niżej i wygraj blender!
Na bułeczki potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, które zaczęły pracować, rozmieszane w roztopionym maśle jajko i całość wyrabiamy. Zarobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto na kluski na parze musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto na pampuchy przekładamy na blat oprószony mąką, ciasto lekko rozpłaszczamy i wycinamy kółeczka dużą szklanką lub całość ciasta dzielimy na kilkanaście części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Ilość zależy od wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać.
Buchty przekładamy na ściereczkę lekko posypaną mąką i odstawiamy do napuszenia się. Po około 20 minutach zaczynamy je parować. Ja na każdej szalce parowałam po 3 pyzy. Parowałam bułeczki drożdżowe przez około 15 minut, po czym wyjmowałam je na talerz, polewałam sosem i zajadaliśmy się z przyjemnością.
Sos jagodowy ze słodką śmietanką:
- 900 ml jagód w słodkim syropie
- 330 ml śmietanki 30%
Do przygotowania sosu jagodowego posłużył mi mój niezawodny pomocnik Blender Vintage Cuisine w różowym kolorze (tak! Podkreślam to, bo bardzo lubię ten kolor, choć całe serie produktów Vintage Cuisine są warte uwagi).
Dodatkowo możecie go u mnie wygrać! Wystarczy, że zajrzysz tutaj, spełnisz warunki konkursowe i masz dużą szansę stać się posiadaczem nowiutkiego różowego cacka! :)
Do rzeczy.
Jagody w syropie gotujemy ze śmietanką około 20 minut, aby płyn nieco zmniejszył swoją objętość i zgęstniał. Po tym czasie w obroty bierzemy nasz różowy blender, który kolorystyką pasuje idealnie i miksujemy sos jagodowy na gładko. Osiągniemy to w naprawdę krótkim czasie.
Pozostaje mi życzyć smacznego i powodzenia! Macie czas do jutra do północy! :)
Ja znam osobiście pod nazwą buchty ;) Aczkolwiek polane sosem wyglądają intrygująco
OdpowiedzUsuń