Bardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?). Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować pierś z kurczaka z majonezem. Danie z piersi kurczaka z marchewką jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie, ale do czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) )
Potrzebujemy:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 4 łyżki majonezu
- 500 g marchewki
- 1 puszka groszku Bonduelle
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem.
Układamy mięso z kurczaka w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem.
Marchew ścieramy na tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy z zalewy.
Mięso z kurczaka posypujemy wymieszaną marchewką z groszkiem. Całość oprószamy solą i pieprzem, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach C.
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką podajemy na przykład z pure ziemniaczanym.
Pyszne....robię kolejny raz.,🙂
OdpowiedzUsuń👍👍👍
OdpowiedzUsuń