Idąc tropem słonych potraw na Wielkanoc, postanowiłam przygotować coś na wzór szpinakowej rolady z łososiem, która po prostu bardziej pasuje mi na Boże Narodzenie.
Rolada marchewkowa z serkiem i kiełbasą idealnie będzie się prezentowała na wielkanocnym stole. Do przygotowania rolady z marchewki nie używamy mąki - zatem rolada marchewkowa to wypiek bezglutenowy, bez zapychaczy. Doskonałe nadzienie z najlepszego pod słońcem twarożku ze świeżym koperkiem.
Bezglutenowa rolada marchewkowa z serkiem kanapkowo sernikowym wyróżnia się na wielkanocnym stole. Piękny pomarańczowy kolor marchewki
Rolada marchewkowa z serkiem i kiełbasą idealnie będzie się prezentowała na wielkanocnym stole. Do przygotowania rolady z marchewki nie używamy mąki - zatem rolada marchewkowa to wypiek bezglutenowy, bez zapychaczy. Doskonałe nadzienie z najlepszego pod słońcem twarożku ze świeżym koperkiem.
Bezglutenowa rolada marchewkowa z serkiem kanapkowo sernikowym wyróżnia się na wielkanocnym stole. Piękny pomarańczowy kolor marchewki
Potrzebujemy:
- 500 g obranej marchewki
- 4 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Nadzienie:
- 300 g twarożku, u mnie twarożek kanapkowo - sernikowy Mój ulubiony
- 150 g kiełbasy krakowskiej
- 1/2 pęczka koperku
- 1/4 czerwonej papryki
- sól, pieprz
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy chwilę drobno posiekany czosnek. Do czosnku dodajemy utartą na małych oczkach marchew, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości i odparowania całego soku z marchwi.
Tak przygotowaną marchewkę odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie, kiedy marchew się studzi dużą standardową blaszkę wykładamy sobie papierem do pieczenia, możemy również w tym czasie przygotować nadzienie. Koperek i paprykę drobno siekamy i dodajemy do twarożku. Doprawiamy go solą i pieprzem. Kiełbasę należy pokroić w cienkie plasterki.
Do wystudzonej marchewki dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Ubite białka delikatnie mieszamy z marchewką. Całość wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.
Po upieczeniu zawijamy roladę marchewkową w ściereczkę, aby nadać jej docelowy kształt.
Czekamy do momentu aż rolada marchewkowa się wystudzi.
Wystudzone ciasto marchewkowe rozwijamy, smarujemy twarożkiem, układamy na nim plasterki kiełbasy i zwijamy dłuższym bokiem dość ściśle. Zwiniętą roladę marchewkową odstawiamy do lodówki dodatkowo zawiniętą w papier, na którym się piekła.
Rolada wielkanocna doskonale prezentuje się na łożu z sałaty, u mnie roszponka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego