Ciasta bez pieczenia, to ostatnio mój konik. Czuję się w tym temacie jak ryba w wodzie, sprawiają mi wiele frajdy. Chciałabym Wam pochwalić się moim nowym pomysłem na ciasto bez pieczenia - słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym - zupełnie bez pieczenia, bez pośpiechu, w międzyczasie. Spójrzcie sami i nie zapomnijcie o ocenie, to dla mnie niezwykle ważne! :) Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i galaretką. Groszek ptysiowy w masie budyniowej ją dodatkowo usztywnia i pochłania wilgoć.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 wiórków kokosowych
- 80 g groszku ptysiowego Brześć
- około 300 g herbatników
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 ml wrzątku
Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, w pozostałych 100 ml rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Do gorącego mleka wlewamy naszą mieszankę mleczną z budyniem i mąką i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Mamy tym samym przygotowaną już część masy budyniowej.
Tak przygotowany budyń zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Warto wcześniej wyciągnąć masło, aby finalnie miało tę samą temperaturę co budyń. masa budyniowa nie zważy się dzięki wyrównanej temperaturze masła i budyniu.
Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy razem z cukrem pudrem i ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej. Postępujemy tak do końca, aż wyczerpie nam się budyń :D Na koniec w masę budyniową należy wmieszać wiórki kokosowe oraz groszek ptysiowy.
Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę budyniową z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Ja przyznaję, że trochę ją przeciągnęłam i dlatego jest trochę nierówna, co oczywiście nie działa na niekorzyść ciasta. :) Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy do całkowitego stężenia i zmięknięcia herbatników - najlepiej na całą noc. Rafaello bez pieczenia ze słonecznym akcentem i groszkiem ptysiowym wspaniale smakuje z kawą, czy herbatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego