Co powiecie na to, że twaróg w kostce może smakować tak pysznie jak kremowy serek na kanapki typu Almette? To zdecydowanie obniży koszta, polepszy jakość spożywanych przez Was produktów i sprawi, że poczujecie się dumni, że potraficie czarować w kuchni! :) Chcę Wam dzisiaj przedstawić mój sposób na to, jak zrobić z twarogu serek typu fromage.
Połączenie twarożku i kiełbasy wydaje Wam się dziwne? W moim menu jest to bardzo częste połączenie, a przede wszystkim bardzo smaczne połączenie. Do tego świeże warzywa i jestem w niebie. Tak wyglądają nasze letnie przekąski
Potrzebujemy:
- 1 bagietka
- oliwa
- 200 g twarogu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- kilka kwiatów szczypiorku / szczypiorek / cebulka
- kiełbasa krakowska Maestro Henryk Kania
- pomidor
- pieprz, sól
Bagietkę kroimy na kromeczki pod lekkim kątem. Każdą z kromeczek smarujemy lekko oliwą i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Grzanki można też po prostu podpiec na patelni.
Twaróg lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jogurt, mleko, sól, pieprz i dokładnie blendujemy. Do tak przygotowanego serka typu fromage dodajemy kwiaty szczypiorku bądź szczypiorek lub pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, pomidora w półplasterki.
Każdą podpieczoną kromeczkę smarujemy twarożkiem, na nim układamy zwinięty plasterek kiełbasy i półplasterek pomidora. Doprawiamy pieprzem. Osobiście nie lubię dosalać pomidorów. :)
Dekorujemy nasze bruschetty i podajemy! :) Kremowy twarożek nadaje się idealnie do posmarowania kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego