Nadchodzi fala upałów, a podczas takich ciepłych dni chciałoby się wypić coś schłodzonego, orzeźwiającego i absolutnie pysznego! :) Na taką okazję zawsze mam w zamrażarce owoce, które pakuję w małe woreczki (zwykle to po prostu nadmiar owoców, których nie jesteśmy w stanie zjeść na świeżo, a szkoda, żeby następnego dnia miały się zepsuć).
Jak zrobić najprostsze domowe lody z owoców?
Wystarczy je zamrozić kilka godzin wcześniej.
Mrożone owoce po zblendowaniu są jak najpyszniejsze lody. Naturalne, o doskonałym smaku i bardzo, bardzo kremowe.
Nie każdy blender jest w stanie poradzić sobie z zamrożonymi kawałkami owoców. Ja znalazłam swojego faworyta w dobrej cenie. Mini blender Ronic Zyle radzi sobie z takimi wyzwaniami jak kruszenie lodu, mielenie ziaren na kawę, czy mielenie ziaren na mąkę. Blender robi także pyszne koktajle oraz smoothie.
Do przygotowania mrożonej kawy potrzebujemy:
- schłodzone espresso
- 6-8 mrożonych truskawek
- 2 łyżki mleka skondensowanego
- 1/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka do ubicia pianki
Jak już wcześniej wspominałam w blenderze o jakim piszę możemy zmielić ziarna kawy. Ja to uczyniłam w bardzo szybki sposób wsypując ziarna do małego pojemniczka do połowy i zakładając ostrze do kruszenia lodu i mielenia ziaren.
Truskawki wkładamy do kubka dołączonego do zestawu w blenderze, dodajemy mleko skondensowane i 1/3 szklanki zwykłego mleka. Całość blendujemy ostrzem do kruszenia lodu. Powstaną nam pyszne truskawkowe lody.
Lody te nakładamy do pucharka i zalewamy je espresso. Espresso powinno spłynąć w dół.
Mleko ubijamy na zimno. Piana będzie mniej trwała niż przy ubijaniu na gorąco, ale przy mrożonej kawie nie ma opcji na gorącą piankę :)
Dopełniamy pucharek pianką z mleka i wkładamy uroczą słomkę.
świetny pomysł. Marzę tera o takiej kawie
OdpowiedzUsuńoo jaka słodka słomka <3 a kawa wygląda przepysznie! Jesteś zadowolona z Ronic'a? zastanawiam się nad kupnem.
OdpowiedzUsuń