wtorek, maja 22, 2018

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Kwiaty czarnego bzu to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, aby ani owoców czarnego bzu, ani kwiatów czarnego bzu nie spożywać na surowo, dlatego najlepiej przyrządzić kwiaty czarnego bzu w  cieście naleśnikowym. Lekka obróbka termiczna sprawia, że substancje, które mogłyby nam zaszkodzić są unicestwiane. Nie można jeść surowych owoców czarnego bzu. Nie można jeść owoców kwiatów czarnego bzu bez obróbki termicznej.

kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Do przepysznych słodkich i aromatycznych kwiatów czarnego bzu w chrupiącym cieście naleśnikowym, posypanym obficie cukrem pudrem, idealnie pasuje, dla zdrowotności, kieliszek Pravdy Caramel. Jest to wódka o przepysznym deserowym smaku. Wyczuwa się w nim doskonale przygotowany karmel. Dlatego postanowiłam skomponować jej smak z deserem, niezwykłym deserem, na którego przygotowanie macie niewiele czasu, ponieważ kwiaty nie są wieczne! :)

Wódka Pravda produkowana jest z doskonałego żytniego spirytusu i krystalicznie czystej górskiej wody. Ponadto jest pakowania w niezwykle przepiękne butelki z "diamentem". To zarówno przepyszny trunek jak i ozdoba. 

jadalne kwiaty


Potrzebujemy:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki schłodzonej gazowanej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • baldachy kwiatów czarnego bzu
Ponadto:
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
kwiaty czarnego bzu są zdrowe


Wszystkie składniki oprócz baldachów dokładnie mieszamy. Baldachy później będziemy zamaczać w cieście.  Na patelni rozgrzewamy olej. 
Kwiatów nie myjemy, wkładamy je do ciasta, następnie na patelnię. Dzięki temu zabiegowi najważniejszy pyłek z kwiatów czarnego bzu jest zachowywany. Podczas moczenia wypłukalibyśmy całe bogactwo jakie się w nim znajduje.
Kwiaty czarnego bzu zamoczone w cieście smażymy do zezłocenia. Usmażone kwiaty czarnego bzu podajemy gorące, obsypane cukrem pudrem. 
Ogonki z kwiatów czarnego bzu należy odciąć, na przykład nożyczkami, ponieważ są gorzkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger